BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Barzani'nin Diyarbakır ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada; "İnşallah kendisi bu konudaki Kürtlerin genel yaklaşımlarını, genel hassasiyetlerini dikkate alan bir pozisyonda olacaktır. Kendisinin de Diyarbakır ziyareti vesilesiyle vereceği mesajlar Kürtlerin birliğine hizmet etmeli, çözüm arayışlarına hizmet etmelidir" dedi.
Fransa'nın başkenti Paris'te, Fransız Parlamentosu Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu üyesi François Asensi'nin ev sahipliğinde 'Ülkeler ve Kürt halkı, Nasıl Bir Gelecek?' başlığı ile konferansı düzenlendi. Konferansa BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim katıldı. 'Kaynayan Ortadoğu'da Kürtlerin Durumu' konulu konferans, Barış Hareketi Ulusal Büro üyesi Yves-Jean Gallas'ın Moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda konuşmacı olarak gazeteci Laure Marchand, Galatasaray Üniversitesi Profesörü Ahmet İnsel, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ve BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu.
Demirtaş, oturum sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, Başbakan'ın Diyarbakır gezisini değerlendirerek; "Başbakan'ın herhangi bir kentte yürüteceği bir etkinlik bizim özel ilgi alanımıza girmiyor. Ama vereceği mesajlar özellikle Diyarbakır ziyareti vesilesiyle şu anda tıkanmış olan çözüm sürecine, çözüm arayışlarına dair söyleyeceği şeyler önemlidir. Beklentimiz bu konuda daha açık daha cesaretlendirici, sürecin önünü açan mesajlar verebilmesi yönündedir. Umut ediyorum ki Diyarbakır ziyareti buna vesile olur. Barzani'nin de Diyarbakır'a geliyor olması, Başbakan ile Diyarbakır'da görüşüyor olmaları da önemlidir tabi ki. Orada da verilecek siyasi mesajları biz daha çok önemseriz. Fakat şunu da biliyoruz; AKP'nin bu girişimi Kürtlere çok değer verdiği için, Kürtlerin halklarına, Kürtlerin liderlerine, öncülerine saygı duyduğu için yapılmış bir girişim değil" dedi.
ERBİL KADAR DİYARBAKIR DA KENDİ EVİDİR
Barzani'nin Diyarbakır'ı uzun bir aradan sonra ziyaret ediyor olmasını önemsediklerini belirten Demirtaş; "Erbil kadar Diyarbakır da kendi evidir. Kendisi aynı zamanda AKP'nin bu türden yerel seçim yatırımı olarak yaptığı bir hamleye, Kürtlerin genel çıkarları ve sürecin genel çıkarları açısından prim vermeyecek kadar deneyimli bir siyasetçidir. İnşallah kendisi bu konudaki Kürtlerin genel yaklaşımlarını, genel hassasiyetlerini dikkate alan bir pozisyonda olacaktır. Kendisinin de Diyarbakır ziyareti vesilesiyle vereceği mesajlar Kürtlerin birliğine hizmet etmeli, çözüm arayışlarına hizmet etmelidir. Beklentilerimiz daha çok bu yöndedir. Bunun dışındaki her türlü girişimin özellikle de AKP'nin Kürtleri birbirine karşı kışkırtma, birbirine düşürme girişiminin bir devamı olacaktır."
BARZANİ, BU TÜR KÜÇÜK OYUNLARA DÜŞMEYECEK KADAR DENEYİMLİ BİR POLİTİKACI
Selahattin Demirtaş, Başbakan'ın Diyarbakır ziyaretinin ve Barzani'yle görüşmesinin zamanlamasına dikkat çekerek şunları söyledi; "Keşke çok daha iyi niyetle yapılmış olsaydı. Fakat zamanlaması, içeriği itibarıyla, AKP'nin çok da iyi niyetle bunları yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyemiyoruz. Seçimle de bağlantısı vardır tabi. Çözüm sürecini sürdüren bir partiyiz. Bu süreci can-ı gönülden başından itibaren destekleyen, barış için çaba sarfeden bir partiyiz. Çok heveslisi değiliz Başbakan ile görüşmenin, ama çözüm sürecinin başından bu yana Başbakan ile bir araya gelmiş de değiliz. Kara kaş kara göz için de bir araya gelmeyiz gelirsek. Halkın genel menfaatleri, çıkarları, çözümün kalıcı hale gelebilmesi için. Bütün bunların konuşularak bir masa etrafında görüşülerek yürütülmesi lazım. Başbakan bütün bunlara kapalı. Kürt liderlerle görüşmeye hevesli bir başbakan olmadığını çok iyi biliyoruz. O nedenle oradan bakınca çok da iyi niyetli bir yaklaşım değil, ama Barzani'nin de bu tür küçük oyunlara düşmeyecek kadar deneyimli bir politikacı olduğunu biliyoruz. İnşallah bütün bunları dikkate alan bir çalışma yürütürler."
KONFERANSIN YAPILABİLME İHTİMALİ ZAYIFLIYOR
Demirtaş son olarak, Kürt konferansının ertelenmesini değerlendirerek; "Bu erteleme büyük bir talihsizliktir. İkinci defadır erteleniyor ve konferansın yapılabilme ihtimalini her seferinde zayıflatıyor. Kürt halkının da moralini bozan bir gelişmedir. Yani bütün Kürt siyasetlerinin artık şunu çok iyi bilmesi lazım; bugün her Kürt artık bu konferansın yapılmasını can-ı gönülden istiyor" diye konuştu.

GÖ (BY/RT)