HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "Barış sürecinin bozulmaması gerekir. Herkes Türkiye'nin kardeşliğine, barışına hizmet etmelidir" dedi. Seçim çalışmaları kapsamında Van'a gelen Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı makamında ziyaret etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın kendisi ile görüşen avurkatı aracılığı ile yaptığı "Sabrımız taştı" açıklamasını da değerlendirdi.
"ÇÖZÜM SÜRECİ ZAMANA YAYILMAMALI"
'Çözüm süreci'nin en kısa sürede sonuçlandırılmasına dair büyük bir beklenti olduğunu belirten Demirtaş, sürecin hızlı ilerlemesi ve Türkiye kamuoyunun kalıcı barış beklentisinin gerçekleşmesinin herkesin boynunun borcu olduğunu ifade etti. Demirtaş şöyle dedi:
"Hükümetin de oyalama ve zamana yayma politikasına çok tenezzül etmemesi lazım. Bu sadece Türkler'in, Kürtler'in değil; aynı zamanda bütün ezilenlerinin, emekçilerin, yoksulların, ötekileştirilmiş bütün kesimlerin demokrasi beklentisidir. Demokrasi her aşamada ikinci bahara ertelenecek bir beklenti değil. Umut ediyorum ki hükümet daha Türkiye'nin tamamının beklentisi olan kalıcı barışa dair yasaları en kısa sürede çıkarır. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları bu süreci doğrudan etkileyecektir. Bizim kazanmamız Türkiye'nin tamamının kazanması anlamına gelir. Zaten kalıcı barış en hızlı şekilde en büyük ihtimalle bizim kazanmamız üzerinden gerçekleşir. Ama diğer adayların kazanması durumunda barış sürecinin bozulmaması gerekir. Herkes Türkiye'nin kardeşliğine, barışına hizmet etmelidir."
Emniyette düzenlenen ikinci dalga operasyonunu da değerlendiren Selahattin Demirtaş, hükümetin seçim öncesinde yaptığı hamleleri siyasi ranta dönüştürmeye çalıştığını savunurken şöyle konuştu:
"Tutuklanan gözaltına alınan kişiler suç işledi mi? Suçları var mı, yok mu? Bunlar adil soruşturma, yargılamayla ortaya çıkar. Ama bu da bir gerçektir. Birinci ve ikinci dalgada gözaltına alınanların tamamının hükümet, İçişleri Bakanlığı'nın emriyle çalıştığını bilmeyen yok. Bunlar suç işlemişse bizzatihi dönemin İçişleri Bakanı, başbakanı aynı operasyonlarda soruşturmaya dahil edilmelidir. Gözaltına alınan kişilerin yaptığı işlemler zannediliyor mu ki gizli kapaklı, 'Derin paralel işlerden' haberdar değil. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, bu ekipler tarafından alındı ve bunlar tarafından yargıya baskı yapılarak tutuklandı. Dosyası bu ekipler tarafından hazırlandı ve başbakan bu tutuklamayı savundu; 'Van Belediye Başkanı suç işlemese tutuklanmazdı' dedi. Şimdi merak ediyorum gözaltına aldığı kişilere savcı, 'Bekir Kaya'ya neden haksızlık yaptınız?diye soracak mı? Sormayacak. 'Başbakanı neden dinlediniz?', 'Bilal'i neden izlediniz, takip ettiniz' diye soracaklar. Bunu soracaksa kendi aralarında danışıklı operasyonla zulüm ettiklerine dair özeleştiri yoksa, egemenlik yarışı için birbirlerine girmişlerse buradan bir adalet çıkar mı? Biz buradan adalet çıkacağını zannetmiyoruz."

FOTOĞRAFLI