ANKARA () - 29. Reform İzleme Grubu (RİG) toplantısı, AB Bakanı Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efgan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın katılımıyla Ankara Palas'ta düzenlendi. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Freedom House'un Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü hakkındaki raporunu eleştirerek, "Türkiye basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda Kuzey Kore ile aynı kategoride sunuluyorsa, gazeteci dostlarımız da bu tablonun gerçek olmadığı yönünde hemfikir olmalı. Kuzey Kore'deki gazetecilerle aynı şartlarda mı çalışıyorlar? Kimse bu resme objektif diyemez, bu oryantalist bir tavırdır ve Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda ulaştığı seviyeye kimse hakaret edemez" dedi.



AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinde açılması beklenen 23'üncü ve 24'üncü fasıllara değinerek, "Bu fasıllar siyasi nedenlerle bloke ediliyor. AB'yi bu fasılları açmaya davet ediyoruz" dedi.

"AB'Yİ BU FASILLARI AÇMAYA DAVET EDİYORUZ"



Çavuşoğlu, son yıllarda Türkiye'de gerçekleştirilen demokratikleşme yönündeki ve yargı alanındaki reformlara dikkati çekerek, "2014 yılı Türkiye'de AB yılı olacaktır. Aynı şekilde AB'de de Türkiye yılı olmasını umuyoruz" dedi.



AB ile açılması beklenen fasıllara değinen Çavuşoğlu, Türkiye'de gerçekleştirilen reformlar kapsamında, özellikle 23'üncü ve 24'üncü fasılların açılması gerektiğini belirterek, "Bu fasıllar siyasi nedenlerle bloke ediliyor. AB'yi bu fasılları açmaya davet ediyoruz" dedi. Yapılan reformlar sonucunda mahkemelerin iş yükünün azaltıldığını ve cezaevlerindeki tutukluların genele oranla yüzde 14'e kadar gerilediğini kaydeden Çavuşoğlu, toplantıda ele alınan bazı konular hakkında şöyle konuştu: "Demokratikleşme paketi kapsamında yer alan kişisel verilerin korunması kanun tasarısına yönelik çalışmalar devam edecek. Son dönemde artan çocuklara karşı cinsel istismar vakalarında, TCK'nın 'cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar' bölümünün ilgili maddelerinde düzenlenen suçlarla ilgili olarak ortaya çıkan sorunların caydırıcı cezalar ile ortadan kaldırılması amacıyla hazırlanan tasarı, en kısa zamanda TBMM'ye sevk edilecek."

FREEDOM HOUSE RAPORU



Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Freedom House'un Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü hakkındaki raporunu eleştirerek, "Türkiye basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü konusunda Kuzey Kore ile aynı kategoride sunuluyorsa, gazeteci dostlarımız da bu tablonun gerçek olmadığı yönünde hemfikir olmalı. Kuzey Kore'deki gazetecilerle aynı şartlarda mı çalışıyorlar? Kimse bu resme objektif diyemez, bu oryantalist bir tavırdır ve Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda ulaştığı seviyeye kimse hakaret edemez" diye konuştu.



Söz konusu raporda Türkiye'de 44 gazetecinin tutuklu olduğunun ileri sürüldüğünü anımsatan Davutoğlu, "Şu an sarı basın kartı olan sadece 5 gazeteci tutuklu. Onlar da gazetecilikten değil, farklı suçlardan cezaevinde bulunuyor. Bu olgusal gerçeği doğru görmek lazım" ifadelerini kullandı.



Türkiye'nin demokratik bir ülke olarak basının kurumsallaşması için güçlü bir iradeye sahip olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin son on yılda attığı adımların ortada olduğunu söyledi. Türkiye'deki özgürlüklerin tam ve mutlak olduğunu söylemediğini kaydeden Davutoğlu, içeride ve dışarda eleştiriler olabileceğini ancak gerçeklerin saptırılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

(HT)