'SURİYE'ye Komşu Ülkeler Bakanları' toplantısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde 30 bin Suriyeli sığınmacının barındığı Harran Konteyner Kenti'nde yapıldı. Cenevre 2 toplantısında uluslararası toplum ve insanlığa çağrı yapmak için Harran'a geldiklerini belirten Davutoğlu, Suriye'de yaşanan insanlık dramının son bulmasını isteyerek, "Suriye'de uluslararası topluma sunulan bazı deliller açık bir şekilde ortaya koyuyor ki, aç bırakarak öldürme politikaları izleniyor" dedi.
Toplantıya Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Lübnan, Ürdün ve Mısır hükümetinden temsilciler katıldı. Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre 2 toplantısı öncesi bir araya geldiklerini ifade etti. Suriye'de yaşananlara 'Artık yeter' dediklerini vurgulayan ve BM Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin karar almamasını eleştiren Bakan Davutoğlu şöyle konuştu:
"Ürdün, Lübnan, Irak, Mısır ve daha başka ülkeler Suriyeli mültecilere kapısını açtı. Bu ortak kaderimiz. Herkesin ortak sorumluluğu. Cenevre'de yaptığımız toplantıda, belli aralıklarla komşu ülkeler BM öncülüğünde bir araya gelme ve bunları kamplarda yapma kararı aldık. Bu ilk toplantımız. Cenevre 2 toplantısı öncesinde Harran'da bir araya gelmemiz aslında uluslararası toplum ve insanlığa bir çağrıdır. Bu çağrı da 'artık yeter' çağrısıdır. Artık yeter. Kadınların, çocukların, yaşlıların, çaresizlerin ıstırabı karşısında, büyük insani travma karşısında sessiz kalmayalım. Son birkaç hafta içinde onlarca Suriyeli kardeşimiz açlıktan, susuzluktan, soğuktan ve ilaçsızlıktan vefat etti. Gördüğümüz resimler, uluslararası topluma sunulan bazı deliller açık bir şekilde ortaya koyuyor ki; aç bırakarak öldürme politikaları izleniyor. Şehirler, mahalleler kuşatılıyor. Aylarca insanlara insani yardım ulaştırılmasına izin verilmiyor ve orada insanlar bir bir ıstırap içinde hayatlarını kaybediyorlar."
İnsanlığa uluslararası çağrı için bir araya geldiklerini kaydeden Davutoğlu, "Bu çağrı ümit ederiz ki gerekli yankıyı bulur ve ümit ederiz ki tüm ilgili kurumlar harekete geçer. Maalesef BM Güvenlik Konseyi şu ana kadar Suriye'deki durumla ilgili bir karar alamadı. İnsani trajedinin son bulması için bir daha çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.
Davutoğlu'nun açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.