BM GÜN GELECEK ÖZÜR DİLEYECEK
'Suriye’ye Komşu Ülkeler Bakanları Toplantısı’ Harran Konteyner Kentte düzenlendi. Cenevre’de ilki yapılan ve ikincisi Türkiye’nin talebi üzerine Şanlıurfa’daki Harran konteyner kentte gerçekleştirilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun eş başkanlığındaki toplantıya; Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ibrahim Saif, Lübnan ve Mısır hükümetinden temsilciler katıldı.
Konteyner kentte bulunan camide cuma namazı kılan bakanlar, Suriyeli ailelerle birlikte çadırda yemek yedi, kamptaki sosyal tesisleri dolaşarak bilgiler aldı. Suriye'ye komşu ülkelerin bakanları konteyner kentteki incelemeleri sırasında sohbet ettikleri çocuklara oyuncak dağıttı.
"NUR BEBEK KARANLIKTA DOĞDU"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile birlikte konteyner kentte kalan Suriyeli bir ailenin yeni dünyaya gelen ve 'Nur' adı verilen bebeğini sevdi.
İncelemelerin ardından kamptaki bir çadırda basın toplantısı düzenleyen bakanlar adına konuşan Ahmet Davutoğlu, dünyaya yeni gelen Nur bebeği kast ederek, "Suriye'deki karanlık artık sona ermeli. Nur gibi bir bebek maalesef karanlıklar dünyasında doğdu. Bundan hepimiz, bütün insanlık, BM, komşu ülkeler sorumlu. Ama en çok da üç yıldır tek bir karar çıkartamamış olan BM Güvenlik Konseyi sorumlu. Nur'lara sahip çıkmak lazım. Suriye’nin üzerine çöken karanlıklara dur demek lazım" dedi.
"GÜN GELECEK BM ÖZÜR DİLEYECEK"
Toplantının ana gündem maddesinin mutlak yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulması olduğunun altını çizen Davutoğlu, Suriye rejiminin bundan kaçındığını ifade etti. Cenevre-2’nin başarılı olması için Türkiye olarak ellerinden geleni yapmayı sürdüreceklerini anlatan Davutoğlu şöyle konuştu:
"Bir gün gelecek BM Genel Sekreteri Suriye’ye gelip onlardan Bosna Hersek’te olduğu gibi özür dileyecek. Ümit ederiz Şanlıurfa’dan yaptığımız çağrı yankı bulur ve insani sese kulak verilir. Suriye muhalefetinin Cenevre-2’ye katılmasını teşvik ediyoruz. Varil bombaları ile saldırılar devam ederken, insani yardıma izin verilmiyor. Buna karşı biz muhalefetin görüşmeye devam etmesini teşvik ediyoruz.’’
Harran’daki kampta Suriye’nin hemen hemen her şehirden binlerce mültecinin barındığını ifade eden Davutoğlu, bir dahaki toplantıları sırasıyla Ürdün ve Irak’ta yapacaklarını belirtti.
"ÜÇ YILDIR SAVAŞILIYOR, REJIM HALA ORADA"
‘‘Cenevre’den herhangi bir mucize beklemiyoruz’’ diyen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye yönetimine ‘ön koşulsuz görüşmeleri kabul edin’ çağrısında bulunduklarını anlattı. Mevcut şartlarda siyasi çözümün haricinde başka bir çözüm yolu olmadığını ifade eden Zebari, Esad rejiminin halen iktidarda olduğuna dikkat çekti.
BM KOMİSERİ: SURİYE'YE YARDIM DAYANIŞMASINA GİRİLMELİ
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise Suriye'ye yönelik dayanışma çağrısı yaparak, ‘‘Uluslararası camia Suriye’ye yardım dayanışmasına girmeli. Bu sadece komşu ülkelerin sorumluluğu değildir. Kendi ekonomi ve toplumlarına etkisi olmuştur Suriye krizinin. Uluslar arası camia bu ülkelerin cömertliğine güvenmemeli. Tüm dünyanın Suriyeli mültecilere kapılarını açmalı" şeklinde konuştu.
DÜNYANIN İLK ÜNİVERSİTESİNE ZİYARET
Harran Konteyner Kentte düzenlenen toplantının ardından Bakan Davutoğlu, tarihi Harran Üniversitesi'nin kalıntılarının bulunduğu ören yerlerini gezip kümbet evlerde mırra içti. Ziyaret sırasında bir Suriyeli, Bakan Davutoğlu’na karakalem resmini hediye etti. Bakan Davutoğlu'nun Şanlıurfa’daki temaslarının ardından Adana'ya gideceği öğrenildi.