DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Irak'ta olduğu gibi mezhep ve etnik temelle yürütülen siyasetlerin ülkelere barış ve huzur getirmediğini belirterek, "Ülkelere barış ve huzur getirecek olan yegane birliktelik vatandaşlık birlikteliği, vatandaşlık bilincidir. Hangi siyasi görüşe, akıma, mezhebe ait olarsak olalım üst kimliğimizin, nihai kimliğimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü oldukça, muktedir oldukça, istikrarlı oldukça, vatandaşlık hukukumuzu hepimizin çok daha sağlam bir şekilde yerine getirebileceğimizi görmemiz lazım. Belki de Irak'tan bugün almamız gereken en önemli ders budur" dedi.
Gazze'deki ateşkesin sağlanması için temaslarının devam ettiğini de belirten Davutoğlu, bu sabah ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştüğünü belirterek, "Gazze'deki ateşkes şartlarını tekrar gözden geçirdik" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oyunu memleketi olan Konya'da kullandı. Meram İlçesi'nde bulunan Şükrü Doruk İlkokulu'na gelerek 2233 nolu sandıkta oyunu kullanan Bakan Davutoğlu, okula gelen seçmenlerle de kısa süre sohbet etti. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını belirterek şunları söyledi:
"İlk defa Cumhurbaşkanımızı doğrudan halkımızın verdiği oylarla seçiyoruz. Her şeyden önce bu tarihi günün vatanımız, ülkemiz, milletimiz için, bütün kardeş halk ve insanlık için hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti köklü devlet geleneğine sahiptir. Bu devlet geleneği içinde Cumhurbaşkanlığı makamı bütün makamların üstünde sembolik olarak da gerçek anlamda da vatanın milletin birliğini bütünlüğünü temsil eden bir makamdır. Bu makama şimdiye kadar TBMM içinden seçimler yapılıyordu. Şimdi bütün halkın katılımıyla bu seçim gerçekleşiyor. Bu olağanüstü önemli tarihi bir olaydır. Tarihi bir süreçtir. Tabi bu makama sayın Başbakanımızın aday olması 12 yıllık birikim üzerinde bundan sonraki hizmetleri için hem bizim açımızdan, hem hükümet üyelerimiz, hem de partimiz açısından yine tarihi bir gelişmedir."
BUGÜNÜN KIYMETİNİ BİLELİM
Daha sonra basın mensuplarının IŞİD'in Irak'ta ilerlemesini engellemek için ABD tarafından başlatılan hava harekatının sorması üzerine Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Prensip olarak bugün sadece seçimle ilgili. Ama şuna dikkat çekmek isterim. Yine bugünün anlamıyla ilgili. Etrafımızda kardeş halklar kendi geleceklerini tayin etmek için, seçimlerini yapabilmek açısından çok büyük zorluklarla karşı karşıya iken, bu haklarını talep etmek için büyük zulümlere maruz kalmışken Suriye'de bir çok ülkede, Türkiye'de halkımız bu hakkını son derece barışçıl bir şekilde kullanabiliyor. Yine etrafımızda siyasi istikrarlar parçalanmışken Irak'ta olduğu gibi ve birçok ülke ciddi siyasi bunalımlar içindeyken, Türkiye'de mahalli seçimleri yaptık. Siyasi istikrarımız güçlendi. Şimdi Cumhurbaşkanlığı seçimini yapıyoruz. Eminim yarın bugüne göre Türkiye'de siyasi istikrar açısından çok daha güzel bir mesajın verildiği bir gün olacak. Türkiye'de siyasi istikrarın süreceğine dair olan inancın hem ulusal hem de uluslararası anlamda pekiştiği bir gün olacak. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmek lazım."
IRAK'TAN ALINMASI GEREKEN DERS
Bugün Irak'ta mezhep ve etnik temelli, kimlik temelli yürütülen siyasetlerin ülkelere barış ve huzur getirmediğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"Bugün Irak'ta yaşananlar açık bir şekilde gösteriyor ki, mezhep ve etnik temelle yürütülen kimlik temelli yürütülen siyasetler ülkelere barış ve huzur getirmez. Ülkelere barış ve huzur getirecek olan yegane birliktelik vatandaşlık birlikteliği, vatandaşlık bilincidir. Herkesin eşit vatandaşlık haklarından istifade edemediği ülkelerde, siyasi birliği korumak da çok zor oluyor. Bunlardan hepimizin dersler çıkarması lazım. Hangi siyasi görüşe, akıma, mezhebe ait olursak olalım, üst kimliğimizin nihai kimliğimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü oldukça, muktedir oldukça, istikrarlı oldukça vatandaşlık hukukumuzu, hepimizin çok daha sağlam bir şekilde yerine getirebileceğimizi görmemiz lazım. Belki de Irak'tan bugün almamız gereken en önemli ders budur. Zaten bu dersi aldığımız içindir ki, tarih boyunca da çok köklü tecrübelerle bunu yaşamış olduğumuz içindir ki, bugün Türkiye'de istikrar var. Geleceğe umutla bir bakış var. İşte yüz binlerin, milyonların bir araya geldiği mitingleri burun kanamadan dahi tamamlanışları var. Öbür tarafta ise 3-5 kişi veya bir grup bir araya gelip faaliyet yaptığında kanların döküldüğü bir durum var. Biz her şeyden önce mezhepçi ve etnik temelli siyasetin bölgemizden uzaklaşmasını, her türlü terör faaliyetinden bölgemizin arındırılmasını ve halkları kendi iradelerini özgürce gerçekleştirdikleri bir ortamın oluşmasını diliyoruz. Bu açından da önümüzdeki dönem hepimiz için gerçekten kritik bir dönemdir."
GAZZE İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR
Gazze'deki ateşkesin sağlanması için temaslarının devam ettiğini de belirten Davutoğlu, "Dün öğleden sonra sayın Halid Meşal ile bir görüşmemiz oldu. Daha sonra akşam Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye ile görüşmemiz oldu. Bu sabah da sayın John Kerry aradı. Hem Gazze'deki ateşkes şartlarını tekrar gözden geçirdik, hem de bütün muhataplarımız Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla tebriklerini ve iyi dileklerini ilettiler. Bütün bunlar Türkiye'nin istikrarına verilen önemi gösteriyor. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümüne yaptığı katkıyı ortaya koyuyor." dedi.

FOTOĞRAFLI