DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi ile görüştü. Görüşmeden sonra Davutoğlu ve Salihi ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Irak Türkmenlerinin güvenliğine ilişkin bir soru üzerine, Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi, "Irak Türkmenlerinin lider kadroları doğru bir şekilde hedef alınıyor. Türkmen halkı da hedef alınıyor. Türkmenlerin can güvenliği, Irak hükümetinin sorumluluğundadır" dedi.

Aynı soruya Davutoğlu ise, "Irak'taki bütün kesimlerin güvenliği için hiçbir ayrım gözetmeden Irak ile işbirliğine her zaman hazır oldu. Irak'ın ve bölgemizin artık Irak'ta insan kaybetmeye tahammülü yok. Bunun için ne katkı gerekiyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu.

"TÜRKMENLER IRAK'IN ASLİ UNSURUDUR"

Irak'taki güvenlik koşullarının son derece olumsuz olduğunu belirten Davutoğlu, "Irak'ın terör konusunda verdiği mücadelede her zaman yanında olduk. Türkmenler, Irak'ın asli unsurudur. Tarihi olarak da kurucu unsurudur. Türkmenler Irak'ta kritik bir kuşakta yer alıyorlar. Türkmenlerin bir ve beraber olmaları Irak'a da çok katkı yapacak bir unsurdur. Biz her zaman Irak'ın barışını gözeten bir politika izledik" dedi.

"MANDELA'NIN KAYBI İNSANLIK İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP"

Nelson Mandela'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Davutoğlu, "Mandela sadece Güney Afrika Cumhuriyeti'nin lideri değildir. Kıtalara örnek olacak şekilde ayrımcılığa karşı mücadele etmiştir. Mandela'nın kaybı insanlık için büyük bir kayıptır. Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'na da taziyelerimi gönderdim. Ülkemizden cenaze törenine üst düzey bir katılım söz konusu olacak. İnsanlığa başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

"IRAK'TA İNSAN KAYBETMEYE IRAK'IN VE BÖLGEMİZİN TAHAMMÜLÜ YOK"

Irak Türkmenlerinin güvenliğine ilişkin bir soru üzerine, Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi, "Irak Türkmenlerinin lider kadroları doğru bir şekilde hedef alınıyor. Türkmen halkı da hedef alınıyor. Türkmenlerin can güvenliği, Irak hükümetinin sorumluluğundadır" dedi. Aynı soruya Davutoğlu ise, "Irak'taki bütün kesimlerin güvenliği için hiçbir ayrım gözetmeden Irak ile işbirliğine her zaman hazır oldu. Irak'ın ve bölgemizin artık Irak'ta insan kaybetmeye tahammülü yok. Bunun için ne katkı gerekiyorsa yapmaya hazırız" diye konuştu. (HT)