DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, 6'ncı Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Güçler ayrılığı prensibini vurgulayan Davutoğlu, "Güçler ayrılığı prensibi doğru tanımlanmalıdır. Yasama, Yürütme, Yargı arasındaki ilişkiler, her taş kendi yerinde olduğu zaman doğru bir zeminde oturur" dedi.
Davutoğlu, "Soğuk Savaşı sonrası yeni bir restorasyon dönemi başladı. Son 10 yıldır kapsamlı bir restorasyondan geçiyoruz. Afrika 21. Yüzyılın yükselen kıtası olacaktır. Biz şimdiden her alanda Afrika'da aktif olmalıyız. Afrika'ya açılımımız süratle devam ediyor. Afrika halklarıyla kader birliğini hedefliyoruz" dedi.
'HESAP VERİLEBİLİRLİK OLMAZSA DEMOKRASİDEN BAHSEDEMEYİZ'
Davutoğlu, "Biz İran'ın uluslararası sisteme entegre olmasını istiyoruz. Hiçbir komşumuzun yaptırımlara maruz kalmasını istemiyoruz. Suriye halkının yanında olmak realist diplomasiden kopmak anlamına gelmez. Hesap verilebilirlik olmazsa demokrasiden bahsedemeyiz. Herkes için eşit ölçüde hesap verilebilirlik bir zarurettir" diye konuştu.
'KARARLAR SİYASİ İRADE TARAFINDAN ALINIR, BÜROKRASİ BU KARARLARI YÜRÜTÜR'
Davutoğlu, "Demokratik her toplumda olduğu gibi Türkiye'de de kararlar siyasi irade tarafından alınır, bürokrasi bu kararları yürütür. Güçlü demokrasinin temel felsefesi tek bir insanın dahi irade koyma kapasitesine sahip olduğunu kabul etmektir" dedi.
'GÜÇLER AYRILIĞI PRENSİBİ DOĞRU TANIMLANMALIDIR'
Davutoğlu, "Güçler ayrılığı prensibi doğru tanımlanmalıdır. Yasama, Yürütme, Yargı arasındaki ilişkiler, her taş kendi yerinde olduğu zaman doğru bir zemine oturur" dedi.

(SS)