ANKARA () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, yayınlanan ses kaydına ilişkin, böcek araması da dahil olmak üzere her şey ve herkesin incelendiğini de söyleyerek, "Herkes ve her şey en titiz şekilde incelenecek. Bunu kullanan sıradan piyonlar var. Kim bu piyonlar bunlar açığa çıkarılacak. Bu piyonlar kimse, bu açık bir saldırıdır. Askeri mahiyetli bir saldırıdan farkı yok" dedi.

Suriye toplantısına ilişkin ses kayıtlarının yayınlanmasını sert bir dille eleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bunu kullanan sıradan piyonlar var. Kim bu piyonlar bunlar açığa çıkarılacak. Bu piyonlar kimse, bu açık bir saldırıdır. Askeri mahiyetli bir saldırıdan farkı yok. Hedef, mahalli, seçimler ve arkasındaki cumhurbaşkanlığı seçimleridir. Türk siyasetine müdahaledir. Ak Parti'yi, dizayn etmek isteyenler var. Olabilir ancak bu saldırı, Ak Parti'ye değil Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir saldırıdır. Seçimler öncesinde partimizin bir darbe alması amaçlanmıştır. Bunların ortaya çıkması onların işine gelmiştir. Bu dinlemeleri yapanlar ve ona sessiz kalanlar, aslında İŞİD'e ve rejime hizmet ediyorlar" dedi.

"AÇIK BİR SALDIRI VE TECAVÜZ OLARAK GÖRÜYORUZ"

Suriye toplantısının yapılmasına ilişkin bilgi veren Davutoğlu, "Süleyman Şah'ın etrafındaki mevzileri kontrol edince, Özgür Suriye Ordusu çekilmek zorunda kalınca, bir güvenlik değerlendirme toplantısı yapılması icap etti. Bu toplantı esas toplantı değil. Bu olayı açık bir saldırı ve tecavüz olarak görüyoruz. Daha sonra biz esas kararların alındığı toplantıda, ön görüşme sonrasında, elimde bütün verilerle akşam başbakanımız Ankara'ya geldiğinde kendisine giderek arz ettim. Şu tedbirleri düşünüyoruz. Şu senaryo olursa şu tedbirler alınacak gibi. Ama iki konuda taviz verilmeyecek bir tanesi o toprağın savunması ikincisi oradaki askerlerimizin güvenliği. Birileri bu saldırıdan medet umarak, muhalefeti de kat ederek söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti devletinin zaaf içinde gösterilmesinden medet umarak bir takım spekülasyonlar yaptı diye bizim devletimizin milletimizin oradaki askerimizin güvenliğini kesinlikle riske atmayız" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN GÜCÜNÜ BU PİYONLARA BIRAKMAYIZ"

Davutoğlu, Suriye toplantısı sonrasında başbakan ile olası riskler üzerine yaptıkları görüşmeden de bahsederek, başbakanın konuya ilişkin talimat verdiğini de söyledi. Davutoğlu, "Bunlar işbirlikçidir. Türkiye'nin yükselen gücünü bu piyonlara bırakmayız" dedi.

Davutoğlu, "ABD gibi bir ülkede Wikileaks yaşandı. Wikileaks de devlet mahremiyetidir" diyerek, "Bu yepyeni bir saldırı yöntemi. Onun için MİT müsteşarlığımız hedef alınıyor. Türkiye'nin istihbarat, güvenlik birimlerinin çok daha güçlü bir şekilde tahkim edilmesi ihtiyacını da doğurdu" ifadelerine yer verdi.

"KİMSENİN RUHU BİLE DUYMADAN LİBYA TAHLİYESİNİ DE KRİZ MASASI İLE YÖNETMİŞTİK"

Libya tahliyesini de böyle bir kriz masası il gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, "Libya tahliyesini de biz böyle bir kriz masası ile yönetmiştik. Kimsenin ruhu bile duymadan 25 bin vatandaşımızı son derece gizli bir operasyon ile her yerden alıp getirmiştik ülkemize. Bu devletin gücünü de gösterir" dedi.

"HERKES VE HER ŞEY EN TİTİZ ŞEKİLDE İNCELENECEK"

Davutoğlu, yayınlanan ses kaydına ilişkin, böcek araması da dahil olmak üzere her şey ve herkesin incelendiğini de söyleyerek, "Herkes ve her şey en titiz şekilde incelenecek" dedi.  "Bu kapsamda bir korumanız gözaltına alındı mı?" şeklindeki soruya Davutoğlu, "Hayır böyle bir şey yok" dedi.  Davutoğlu, bugün dinlemenin nasıl yapıldığına ilişkin araştırmaları inceleyeceğini de söyledi.

"KILIÇDAROĞLU'NA, SÖYLÜYORUM; HESABINIZ VARSA BİZİMLE GÖRÜN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ses kayıtlarına ilişkin yaptığı açıklamalarını da değerlendirmesi istenen Davutoğlu şöyle konuştu: "Kılıçdaroğlu'nun son derece çelişkili ifadelerinden sonra birden bir ilham gelmişçesine böyle bir açıklamada bulunması ilham değil de başka bir bilgi, birileri oraya gitti mi? kaygısını doğuruyor. Kılıçdaroğlu'nun bir açıklama sorumluluğu var. Kendisine böyle bir bilgi sunuldu mu? Türk siyaseti açısından son derece üzüntü verici bir tablo ile karşı karşıyayız. Siz burada tutup da genelkurmay ikinci başkanını, MİT ve dışişleri müsteşarını kıt bir akılla ve devlet geleneğine aykırı bir şekilde , siyasi otoriteye isyana teşvik ederseniz, onların dediğini yapmayın derseniz bu açık bir şekilde bürokrasiyi, siyasete karşı isyan etme teşebbüssüdür. Hiçbir siyasetçi bunu yapamaz. Kılıçdaroğlu'na, söylüyorum; hesabınız varsa bizimle görün. Genelkurmayı, TSK'yı, büyükelçileri hedef almayın. Bu bir isyana teşviktir."

"TWİTTER BİR ÖZGÜRLÜK FEDAİSİ DEĞİL"

Youtube ve Twitter'e erişimin engellenmesine ilişkin de konuşan Davutoğlu, "Twitter bir özgürlük fedaisi değil. Kar eden uluslararası bir şirket. Bütün uluslararası şirketler gibi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin aldığı kararlara saygı gösterecek. Aksi halde kendi vatandaşımızın hukukunu koruyamayız. İşte bir hanımefendinin sahte hesap açma suretiyle porno yayın yapılmasını kim kabul edilebilir. Durudur diyorsun durdurmuyor. kendinizi o hanımın yerine koyun bir kerede. Herkes kendisine değdiği zaman feryat ediyor ama empati etmiyor. Burada açık bir şekilde ulusal güvenliğe yönelik bir saldırı var. Youtube hemen kapanmadı 4, 5 saat geçti" diye konuştu.

(HT)