ROMANYA Devlet Başkanı Basescu ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke halkları arasında son derece güçlü ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, "Balkanlarda en çok ticaret ortağı olan iki ülkeyiz, ticaretimiz 6 milyar dolar civarında. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarma hedefini koyduk aramızda" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı açıklamada, Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'yu Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, gerçekleştikleri görüşmelerin gayet başarılı olduğunu ve ilişkileri daha da ileri taşıma konusunda güçlü irade ortaya koyduklarını söyledi.

HEDEFİMİZ, 6 MİLYAR DOLAR OLAN TİCARET HACMİNİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Cumhurbaşkanı Basescu'nun, 2011 Aralık ayında Türkiye’yi ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ilişkileri 'Stratejik Ortaklık' seviyesine çıkartan anlaşmayı imzaladıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu bağlamda ilişkilerimiz gerek bütün siyasi konularda, gerek güvenlik konularında hepsinde mükemmel şekilde gelişmektedir. Romanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimiz de çok önemlidir. Balkanlarda en çok ticaret ortağı olan iki ülkeyiz, ticaretimiz 6 milyar dolar civarında. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarmak hedefini koyduk aramızda" dedi.

"ROMANYA İLE EKONOMİK ANLAMDA YAKIN İLİŞKİLER İÇERİSİNDEYİZ"

Cumhurbaşkanı Basescu'nun ülkemizdeki programı çerçevesinde iş adamları ile de bir araya geleceğini ve TOBB ile birlikte yatırım zirve toplantısının gerçekleştirileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Orada da zaten görecekler Türk işadamlarının Romanya’da 5 milyar dolar yatırımları var, dolayısıyla Romanya ile ekonomik anlamda çok yakın ilişkiler içerisindeyiz" dedi.

TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNE ROMANYA’NIN VERDİĞİ DESTEĞE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, Romanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine destek veren önde gelen ülkeler arasında bulunduğunu kaydederek, bu desteği Romanya’nın bir devlet politikası olarak verdiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, bundan dolayı Romanya hükümetlerine ve Romanya halkına da teşekkür etti.

İki ülke halkları arasında da son derece güçlü ilişkiler bulunduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Romen makamlarının yapıcı ve dostane tutumları sayesinde yaklaşık 17 bin vatandaşımız ve 60 binin üzerinde soydaşımız bu ülkede huzur ve güven içerisinde yaşamaktadırlar" dedi.

KÖSTENCE VE İSTANBUL ARASINDAKİ UÇAK SEFERLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, Bükreş, Köstence ve İstanbul arasındaki uçak seferlerinin 40’ın üzerinde olduğuna dikkat çekerek, bunun ilişkilerin ne kadar derin olduğu da ortaya çıkardığını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI BASESCU: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER MÜKEMMEL DÜZEYDE

Cumhurbaşkanı Basescu da yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretinin hedefinin iki ülke ilişkilerinin pekiştirilmesi, sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu belirtti.

İki ülke arasında mükemmel düzeyde bulunan ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Basescu, Romanya’da yatırım yapan Türk işadamlarına da teşekkür etti.