TÜRKİYE'ye devlet ziyareti gerçekleştiren Moldova Cumhurbaşkanı Timofti ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Moldova'nın Karadeniz'de denizden komşu olan iki ülke olduklarını belirterek, "Moldova ile ticaretimize önem veriyoruz. Şu an yarım milyar dolar civarında bir ticaretimiz var ama serbest ticaret anlaşması imzalandığında ilk hedefimiz 1 milyar dolardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamada, 15 yıl aradan sonra Moldova’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiğini belirterek, Moldova Cumhurbaşkanı Timofti ve heyetini Türkiye’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

"TÜRK YATIRIMCILARIN MOLDOVA’YA DAHA ÇOK YATIRIM YAPMALARINI TEŞVİK EDİYORUZ"

Moldova ile Türkiye’nin kara sınırları olmasa da Karadeniz’de denizden komşu olan iki ülke olduklarını, ayrıca tarihi bağların da bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bakımdan bu ziyarete önem verdiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Timofti ile hem baş başa hem de heyetler arasında, ikili ilişkileri daha ileri taşımak için detaylı görüşmelerde bulunduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: "Bu görüşmelerde müzakereleri devam eden stratejik ortaklık düzenlemesini ve serbest ticaret anlaşmasını da en kısa sürede bitirmeyi kararlaştırdık. Moldova ile ticaretimize de önem veriyoruz. Şu an yarım milyar dolar civarında bir ticaretimiz var ama serbest ticaret anlaşması imzalandığında ilk hedefimiz 1 milyar dolardır. Yatırımlara da tabii çok önem veriyoruz, ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde. Özellikle Türk yatırımcıların Moldova’ya daha çok yatırım yapmalarını hep teşvik ediyoruz. Şu anda Moldova’da 250 milyon dolar civarında bir Türk yatırımı var. Bunun daha da artmasını istiyoruz."

"MOLDOVALILARIN TURİST OLARAK EN ÇOK GİTTİĞİ ÜLKE TÜRKİYE’DİR"

Cumhurbaşkanı Gül, Moldovalıların turist olarak en çok gittiği ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, "Geçen sene 100 bin civarında Moldovalı Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca kültür ve sanat faaliyetlerine de çok önem veriyoruz. Bu çerçevede biraz önce Değerli Bakanların imzaladığı anlaşmanın muhakkak ki, bu alanda yeni fırsatlar vereceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biliyorsunuz geçmişte, tarihimizde, Osmanlı döneminde, Romanya’yı Eflak olarak biliyorduk ve Moldova’yı da Boğdan olarak hep biliriz ve tarihi, güçlü ilişkilerimiz vardı. Bugün de yine Moldova ile her açıdan çok güçlü ilişkilerimiz vardır. Ayrıca Moldova’daki Gökoğuz topluluğu, Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilere çok ayrı bir değer katmaktadır ve ayrı bir dostluğun gelişmesine katkı sağlamaktadır."

"MOLDOVA’NIN AVRUPA VE ATLANTİK YAPILARI İÇERİSİNDE YER ALMASINI TÜRKİYE OLARAK HEP DESTEKLEDİK"

Moldova’nın Avrupa ve Atlantik yapıları içerisinde yer almasını Türkiye olarak hep desteklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu sene Kasım ayında Vilnius’ta Avrupa Birliği ile Moldova arasında ortaklık anlaşmasının imzalanmasını, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını da çok önemli görüyoruz. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’nı bir kez daha tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda, ziyaretin iki ülke ilişkilerine önemli bir ivme kazandıracağına olan inancını vurguladı.