CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Norveç Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verdi. Yemekte konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Norveç’in, çok taraflı platformlardaki iş birliği kadar, ikili düzeyde birbirine yakınlaşan ülke olduğunu belirtti.
İKİ ÜLKE ULUSLARARASI BARIŞ VE GÜVENLİĞİN MUHAFAZASI İÇİN ELBİRLİĞİYLE ÇALIŞIYOR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Norveç Kıralı 5. Haral ile Kraliçe Sonja onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi. Coğrafi olarak birbirlerinden uzak görünseler de Türkiye ve Norveç’i birbirine yakınlaştıran birçok ortak unsur olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "Her şeyden önce Türkiye ve Norveç, NATO ittifakı kapsamında iki kanat ülkesi olarak Avrupa’nın güvenliğine büyük katkı sağlamış ve uzun yıllar boyunca Avrupa’yı Avrupa yapan demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, serbest piyasa ve hür teşebbüs gibi ortak değerlerin bekçiliğini yapmışlardır. Bu uğurda çeşitli tehlikelere göğüs germişler, büyük fedakarlıklarda bulunmuşlar, ancak ortak değerlerimizi tehdit eden akımlara geçit vermemişlerdir. İki ülke, aynı zamanda, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazası için elbirliğiyle çalışmışlardır. Bosna-Hersek’ten Afganistan’a, Akdeniz’den Kosova’ya kadar uzanan geniş coğrafyada diyalog, uzlaşı, istikrar ve güvenlik ortamının hakim kılınması için birlikte mücadele etmişlerdir. Günümüzde de Somali’de aynı vizyon doğrultusunda faaliyet göstermektedirler. BM çatısı altında kadın haklarının geliştirilmesi için çok yakın çalışmaktadırlar."
NORVEÇ’İ BARIŞ VE ARABULUCULUK ÇALIŞMALARINDA TEMEL ORTAKLAR ARASINDA GÖRÜYORUZ
Abdullah Gül, Türkiye olarak, Norveç’i, barış ve arabuluculuk çalışmalarında en temel ortaklar arasında gördüklerini belirterek, dış yardımlar konusunda da eşgüdüm içinde hareket edilmesinin yararlı olacağına inandıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu sayede, dünyanın çeşitli yerlerinde kapasite geliştirilmesi, ekonomik büyüme ve kalkınma çabalarına daha etkin biçimde katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.
TÜRKİYE İLE NORVEÇ, BİRBİRİNE HER GEÇEN GÜN YAKINLAŞIYOR
Türkiye ile Norveç’in, çok taraflı platformlardaki iş birliği kadar, ikili düzeyde de birbirine her geçen gün yakınlaşan iki ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti: "Bu kapsamda yaklaşık 20 bin kişiden oluşan Norveç’teki Türk toplumu, ülkelerimiz arasında dostluk köprüleri inşa etmektedir. Uyum sürecini başarıyla tamamlayan Norveç’teki Türkler, dostluk ve iş birliğimizi pekiştirmekte ve başarılarıyla hepimizin göğsünü kabartmaktadır. Türk kökenli akademisyen Nalan Koç’un, Norveç Kutup Enstitüsü Araştırma Bölümü’nün Başkanlığını yapması ile siyasetçi Dilek Ayhan’ın Norveç Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı olarak atanması, bu bağlamdaki birçok başarı hikâyesinden sadece birkaçıdır. Her yıl ülkemizi ziyaret eden Norveçli turistler de benzer bir işlevi yerine getirmektedir. Geçen yıl 400 binden fazla Norveçliyi Türkiye’de ağırladık. Bir başka ifadeyle, her on Norveçliden biri misafirimiz oldu. Hatta bazıları, Türkiye’yi kendilerine ikinci vatan edindiler. Ülkemizde ev sahibi olan Norveçlilerin sayısı, şimdiden 5 bini geçti. Ziyaretleri kapsamında Majesteleri’nin de, atalarınız, Vikinglerin tabiriyle 'Miklagard'a, yani büyük şehire, şimdiki ismiyle İstanbul’a geçeceğini biliyorum. Bir Norveç Kralı Sigurd Jorsalfar bundan tam 900 yıl önce ilk defa ayak bastığı bu tarihi şehirde, müttefik ülkelerimiz arasındaki dostluk ve yakınlığın müşahhas izlerine rastlayacağınıza eminim. Bu düşüncelerle, kadehimi Majesteleri ve Kraliyet ailesi mensuplarının sağlık ve mutluluğu, dost ve müttefik Norveç halkının esenlik ve refahının devamı ile Türkiye-Norveç ilişkilerinin parlak geleceğine kaldırıyorum."
Yemekte, aynı zamanda Norveç vatandaşı da olan sanatçı Fatih Erkoç, bestesi Münir Nurettin Selçuk’a ait ‘Kalamış’, sözleri ve bestesi kendisine ait ‘Ellerim Bomboş’ ve Norveç dilinde bir şarkı seslendirdi.