JAPONYA Büyükelçisi Yutaka Yokoi'yi Çankaya Köşkü'nde kabulü öncesinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, MİT ile ilgili tartışmalar çerçevesinde, "Türkiye’nin kendi bağımsız politikaları ve onların uygulanması, Türkiye'nin çıkarları her şeyin önünde gelir. Dolayısıyla dışarıda yazılıp çizilenler bizim için o kadar önemli değil" dedi.
"İLGİLİLER KONUŞARAK ÇÖZEBİLİR"
ODTÜ’de yaşanan olaylarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, "Bunlar büyütmeden konuşarak halledilecek konulardır. İlgililer konuşur hallederler" dedi.
"MİLLİ İSTİHBARAT TEŞKİLATI VE MÜSTEŞARI GÖREVİNİ YAPIYOR"
MTİ Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik iddialar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül, "Milli İstihbarat Teşkilatı ve Müsteşarı Türkiye'nin milli menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda kendilerine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirirler ve getiriyorlar. Bazen bu faaliyetlerden rahatsız olan çevreler de olabilir. Gördüğüm kadarıyla son günlerde biraz sistemli yazılan çizilenler bir şeyler var. Bunların hiç kimseyi etkilememesi gerekir. Türkiye’nin kendi bağımsız politikaları ve onların uygulanmaları, Türkiye'nin çıkarları her şeyin önünde gelir. Dolayısıyla dışarıda yazılıp çizilenler bizim için o kadar önemli değildir" dedi.
"HER ÜLKENİN MİLLİ MENFAATLERİNİ ÖNE ÇIKARMASINDAN DAHA TABİİ BİR ŞEY OLAMAZ"
Füze savunma sistemleri ihalesi ile ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Gül, "Bildiğimiz kadarıyla Sayın Başbakan zaten açıklama yaptı. Ayrıca ben de bununla ilgili bilgi aldım. Burada da yine her ülkenin millî menfaatlerini öne çıkarmasından daha tabii bir şey olamaz. Şüphesiz ki Türkiye müttefiklik ilişkilerine her zaman önem verir. Bu sistem çerçevesi içerisinde eğer neticelenirse, bu yeni alınacak füzeler, onların entegrasyonu, zaten bunlar hep konuşulmuştur, teknik kısımlardır; burada önemli olan Türkiye’nin çıkarlarıdır. Bildiğiniz gibi bir çok teknik meseleler vardır. Bunlar hep hesaplanmış, detaylı çalışmalar yapılmış ve neticede bu yönde bir görüş ağırlığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bundan başka anlamlarda çıkartmamak gerekir. Ayrıca başka NATO ülkelerinde de bu tip uygulamalar vardır" diye konuştu. (MV)