AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı Aliyev ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ve bölge meselelerini gözden geçirdiklerini kaydederek, "Ayrıca bölge meselesi ve Azerbaycan'ın milli meselesi, bizim de milli meselemiz olarak baktığımız Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve işgal altındaki toprakların kurtarılması konularını ele aldık" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Gül toplantıda yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak, bundan dolayı kendisini bir kez daha tebrik etti ve başarılar dileğini yineledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Cumhurbaşkanı seçildikten sonra daha önceki seferde olduğu gibi ilk ziyaretini Türkiye'ye yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bundan dolayı da teşekkür ederek, "Hatırlayacaksınız ben de 2007 yılında Cumhurbaşkanı olduğumda ilk ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım" dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşliğin önemine işaret ederek, iki ülke arasında Cumhurbaşkanı düzeyinde son altı yıl içerisinde yedi kez ziyaret gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşbaşkanlığında Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Üçüncü Toplantısının da gerçekleştirileceğini söyledi.
"İKİLİ İLİŞKİLERDE ÇOK ÖNEMLİ BÜYÜK EKONOMİK PROJELERİ GÖZDEN GEÇİRDİK"
Yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ve bölge meselelerini gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "İkili ilişkilerde çok önemli büyük ekonomik projeler; gaz, enerji, ulaştırma, tüm bunları gözden geçirdik. Ayrıca bölge meselesi olarak ve Azerbaycan'ın milli meselesi, bizim de milli meselemiz olarak baktığımız Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve işgal altındaki toprakların kurtarılması konularını gözden geçirdik. Bu konular da şüphesiz ki Türkiye olarak en önem verdiğimiz meselelerden birisidir. İnanıyorum ki eninde sonunda bir gün bu gerçekleşecektir. Tüm bunların diplomasi yoluyla gerçekleşmesine de çok önem veriyoruz. Bu konudaki görüşmelerimizi de Sayın Bakanların iştirakiyle gerçekleştirmiş olduk" dedi.
Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın karşılıklı yatırımlarına da çok önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin güçlenmesi ve gelişmesi için bu yatırımları sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti.
KARŞILIKLI NİŞAN TEVDİ
Kardeşliğin bir göstergesi olarak karşılıklı nişanların tevdi edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Ben Sayın Aliyev'e Türkiye'nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı'nı takdim etmiş oldum. Onlar da Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev Nişanı’nı bana layık gördüler. Bütün bunlar, iki ülke arasındaki ilişkileri çok daha birbirine bağlamanın şüphesiz ki en iyi göstergelerinden birisi olmuş oldu. Bugün beraber TAİ'ye de ziyaretimiz gerçekleşecek" dedi.
ALİYEV: "TÜRKİYE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA, AZERBAYCAN DA O KADAR GÜÇLÜ OLACAKTIR"
Cumhurbaşkanı Aliyev de yaptığı açıklamada, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin son yıllardaki hızlı gelişmesini görmekten duyduğu memnuniyeti aktaran Cumhurbaşkanı Aliyev, "Türkiye ne kadar güçlü olursa, Azerbaycan da o kadar güçlü olacaktır" dedi.