CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay'a yönelik kararının çok önemli olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı oy birliği ile almasının daha da anlamlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir davada Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar Türkiye'de hukukun üstünlüğünün göstergesidir. Bu kararı aynı zamanda bir güvence olarak görüyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Kilis'e geldi. Gaziantep Havalimanı'na uçakla geldikten sonra karayolu ile Kilis'e geçen Gül, Valilik girişinde Vali Süleyman Tapsız, AK Parti Kilis Milletvekilleri Fuat Karakuş, Ahmet Salih Dal, Garnizon Komutanı Albay Necmi İnce, Belediye Başkanı Abdi Bulut ve eşleri tarafından karşılandı.
Güvenlik önlemlerinin en üst düzeye çıkarıldığı Kilis'te, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaret edeceği Valilik çevresinde yollar ulaşıma kapatılırken, yüksek binaların çatısına da keskin nişancı polisler yerleştirildi. Valiliğe gelenlerin üst aramasından geçirildiği görülürken, bir helikopter de uçuş yaptı.
Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra valilik bahçesine kurulan platforma çıktı ve burada kendisine sevgi gösterisinde bulunan aralarında Suriyeliler'in de olduğu kalabalığı el sallayarak selamladı. Eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte kalabalığın sevgi gösterisine karşılık veren Cumhurbaşkanı Gül daha sonra mikrofonu eline alarak, Kilisliler'e teşekkür etti. Gül, 1988 yılında Gaziantep'in ilçesi olarak dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ziyaret ettiği Kilis'in il statüsüne kavuşmasından sonra gelen ilk Cumhurbaşkanı olmanın sevincini yaşadığını ifade anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İpekyolu üzerindeki kentin tarihi ve kültürel geçmişinin önemine değinerek, "Kilis aynı zamanda nüfusu kadar misafir ağırlayan önemli bir kenttir. Türkiye'de bu aynı zamanda bir ilktir. Kilis'in bu misafirperverliğini, bu örnek davranışını tarih yazacaktır" dedi.
VALİLİK HEDİYESİ: KIZILÇAM ORMANI
Cumhurbaşkanı Gül daha sonra polis mangasını selamlayıp, Valilik makamına çıkarak Vali Süleyman Tapsız ile görüştü. Vali Süleyman Tapsız, ziyaretinden dolayı Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür etti ve kentte bulunan Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin bilgiler verdi. Vali Tapsız, daha sonra hediye kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Gül'e, bu davranışını bildikleri için Gaziantep karayolu üzerinde 12 hektarlık alanda 20 bin kızılçam ağacının yer alacağı 'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hatıra Ormanı' kurduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, çok beğendiği bu girişimden dolayı Vali Tapsız'a teşekkür etti.
ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI ÇOK ÖNEMLİ
Cumhurbaşkanı Gül, Kilis’in sınırı geçerek Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’i misafir etmesinin anlamlı olduğunu vurgularken aynı zamanda kentin asayiş yönünden huzurlu olmasının da sevindirici olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin sorularını yanıtlarken Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın uzun tutukluk süreciyle haklarının ihlal edildiğine ilişkin aldığı kararın çok önemli olduğunu söyledi. Gül, aynı zamanda kararın oy birliğiyle alınmasının daha da anlamlı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Bu kararı çok önemli görüyorum. Dünkü karar, siyaset, dünya görüşü, ideoloji, bir sürü subjektif kanaatlerin çok karıştığı, herkesin farklı baktığı bir dosyadır. Toplumun farklı farklı bakış açılarının olduğu bir olay, bir dosyadır. Böyle bir dosyada, Anayasa Mahkemesi'nin bütün üyelerinin oybirliğiyle kararı vermesini çok daha önemli görüyorum. Bunu, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk standartlarının geçerliliği açısından çok önemli görüyorum. Bunu bir güvence olarak da görüyorum açıkçası. Toplumda farklı görüşler, farklı siyasi, ideolojik bakışlar olabilir, hatta zaman zaman belli bir konu etrafında bölünmeler de olabilir ama iş, mahkemenin, hakimlerin önüne geldiğinde eğer hakimler oybirliğiyle böyle bir karar verdilerse bunu çok daha anlamlı buluyorum. Ümit ederim ki bu da iyi anlaşılır. Ayrıca bu kararla, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha Anayasa Mahkemesi tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışında da çok dikkatli bir şekilde izleneceği kanaatindeyim."
Milletvekillerinin tutukluğu ve tutukluluk sürelerinin uzunluğuna ilişkin daha önce görüşlerini dile getirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu açıdan da ayrıca memnun oldum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 2004 yılında MGK kararlarında alındığı iddia edilen ve medyaya yansıyan konulara ilişkin yöneltilen soruya, "Bu konularla ilgili bir Cumhurbaşkanı olarak bir şey söylemek istemiyorum. Türkiye, açık toplum; herkes düşüncesini, gördüğünü, yorumunu yazıyor" karşılığını verdi.
İNSANLIK TARİHİ KİLİS’İ YAZACAK
Cumhurbaşkanı Gül valilik ziyareti ardından makam otomobiliyle Kilisliler’e hitap edeceği Cumhuriyet Meydanı’na doğru yola çıktı. Yoğun güvenlik önlemleri arasında hareket eden Cumhurbaşkanı Gül, güzergah üzerinde kendisini bekleyen ve kaldırım üzerinde sevgi gösterisinde bulunan çoğunluğu öğrencileri aracından el sallayarak selamladı.
Cumhuriyet Meydanı’na ulaşan Cumhurbaşkanı Gül, burada kurulan platformda kalabalığa hitap etti. Meydanı dolduranlara kendisine gösterilen ilgi nedeniyle teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, kenti ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olduğu için mutlu olduğunu yineledi. Milletvekili ve bakan olarak görev yaptığı dönemlerde de Kilis’e geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "En son geldiğimde Kilis hastanesinin açılışını yapmıştım. Bugün ise farklı bir şekilde Cumhurbaşkanınız olarak aranızdayım" dedi. Kilis’in nüfus olarak küçük bir il olduğunu ancak tarihte önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Gül şöyle konuştu:
"Kilis’in tarihi çok zengindir. Gördüğümüz bu binalar, bu camiler ve buradaki diğer tarihi eserler bunların hepsi bu nüfus olarak küçük olan ilimizin tarihi olarak ne kadar büyük, köklü olduğunun açık ispatıdır. Ayrıca yine tarihte Kilis İpekyolu üzerinde olduğu için önemlidir. Kilis, Gaziantep buradan Halep ve Şam tüm buralar hep önemli olmuştur. Bundan sonra da önemini hep koruyacaktır. Kilis’in sahabiler şehri olduğunu, çok büyük komutanlar, sanatkarlar, kültür insanları, devlet adamları tüccarlar çıkardığını da tüm Türkiye herkes biliyor. Dolayısıyla sizlerle her zaman hep gurur duyuyoruz. Her zaman devletimizin tüm kamu görevlileri sizlerin hizmetindedir."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kilis’in bir başka özelliğinin ise misafirperverliği olduğunu ve bu yönüyle de insanlık tarihinde unutulmayacağını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, Kilisliler'in yanı başındaki Suriye’deki kardeşlerinin can derdine düştüğü, evleri mahalleleri yangın yerine döndüğü, evlerini terk etmek zorunda kaldıklarında onlara kucak açtığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Bu İslam tarihindeki muhacir ensar ilişkisini hatırlatıyor. Nüfusu kadar yani Kilis’in 90 bin nüfus var, 80 bin kadar da Suriyeli misafiriniz var. Bunlara evinizi kucaklarınızı açmanız sizin asaletinizdir. Tüm vatandaşlara bundan dolayı şükranlarımı sunuyorum, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu örnek dünyada ender bulunur. Bu hiçbir zaman unutulmayacaktır.”
"SURİYE İÇİN ÇOK ÇABALADIK"
Suriye’nin özgürleşmesi ve iç savaş çıkmaması için Türkiye olarak çok çabaladıklarını  anlatan Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Unutmayın ki; hiç kimse kendi evini barkını terk etmek istemez. Altın kafese koysanız yaşamak istemez. Ama hemen yanı başınızda yaşananları hep beraber görüyoruz. Biz çok çabaladık, Suriye nasıl kalkınır, özgür olur diye. Suriye’de bir geçiş süreci içerisinde hür olur insanlar ve memleketlerinde güven içerisinde yaşarlar diye. Ama sizde yakinen biliyorsunuz ki tüm uğraşlara rağmen böyle olmadı ve bugün ateş içerisinde. Halep, Şam’ın halini düşünün; her yer yangın yeri, insanlar can derdinde. Binlerce insan evini terk etti, yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Böyle şartta evini barkını yuvasını terk ettiğinde sizler kucak açma asaletini gösteriniz. İnsanlık tarihinde bu unutulmayacaktır. Türk’lerin asaleti olarak tarihe geçecektir. İnsanlık tarihinde nasıl örnekler gösteriliyorsa; muhacirle evlerini terk ettiklerinde ensar nasıl evlerini açtıysa, nasıl misafir etti ve anlatıyorsak gün gelecek sizin bu asaletiniz dünyaya örnek olarak gösterilecektir. Ayrıca şehirde huzursuzluğun, asayişsizliğin, adi olayların olmadığını öğrenmekten ayrıca büyük gurur duydum, bundan dolayı hepinizi tebrik ediyorum."
"KİLİS’E HİZMET GÖREVİMİZ"
Cumhurbaşkanı Gül, devlet ve kamunun halka hizmet için var olduğunu Kilis’in Kurtuluş Savaşı’nda da sembol hikayelerle adından söz ettirdiğini anlatırken, "2 gün sonra 7 Aralık’ta Albay Polatbey komutasında burası kurtarıldı. Bu olay da Kurtuluş Savaşı’nın en şanslı sayfalarından birisidir. Böyle bir şehre bu samimiyet ve asaletteki vatandaşlara hizmet hepimizin görevidir” dedi.
Kilis’e çok köktü yatırımlar yapılarak ihtiyaçların giderildiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin en önemli organize sanayi bölgelerinden birisinin Gaziantep ile Kilis arasındaki Polateli’ne kurulacağını belirterek, “Bunun sadece Kilis’in değil bütün bölgenin çehresini değiştireceğine inanıyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE’NIN GELECEĞİ ÇOK DAHA PARLAK OLACAK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir ülkede huzur, istikrar, güvenlikle birlikte saygı, sevgi ve muhabbet olduğunda başarılamayacak bir şey olmayacağına da değindi. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:
"Türkiye’de çok şükür çok büyük işler yapılıyor. Takip ediyorsunuz; Kilis’te bunlardan hissesini alıyor ve almaya devam edecektir. Yeter ki bizler birbirimize saygı ve sevgimizi koruyalım. Küçük bir ilde nüfusu 100 bin olan bir ilde herkes birbirini tanır, arkadaş, akrabadır. Buralardaki huzur birbirinize saygıdan, sevgiden geçer. Olabilir; farklı düşünebilirsiniz, farklı siyasi akımlara sahip olabilirsiniz ki bu demokrasinin gereğidir. Saygıyla birbirimizi dinlemek, sonunda da şehrimizin güzelliği iyiliği memleketin çıkarı için ne gerekiyorsa el birliğiyle yapmak gerekiyor. Yoksa üzüntü olur, bazen boyutu büyük olur. Komşu Suriye niçin bu hallere düştü; çünkü özgürlük olmadığı için, saygı olmadığı için, şeffaflık olmadığı için, yönetici halka hesap vermediği için ve istikrar olmadığı için. Ben ‘hürriyet, serbestlik isterim’ denilerek sokağa çıkıldığında nasıl askerle orduyla gidilip ağır silahlar kullanıldığını gördünüz. Onun için komşularınız evini terk ederek size sığındılar. Memleketimizin kıymetini bilelim. Şehirlerin, birbirimizin kıymetini bilelim. İstikrar, huzur, güven içinde ülkemizi çok daha ilerileri taşıyalım. Bu olunca göreceksiniz Türkiye’nin geleceği çok daha parlak olacaktır."
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının ardından meydandan ayrılarak Kilis Belediyesi’ne gitti.