SURİYE’Yİ ‘YAPMAYIN’ DİYE İKAZ ETTİK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halka hitap ettikten sonra gittiği Kilis Belediyesi’nde AK Partili Belediye Başkanı Abdi Bulut’tan bilgiler aldı. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte tarihi Eski Hamam’ı ziyaret etti. Restore edildikten sonra sergi salonuna dönüştürülen eski hamamı dolaşan ve buradaki yöresel el ürünleri sergisini inceleyen Cumhurbaşkanı Gül’e, yorgancılık yapan Aziz Akaya tarafından üzerinde Türk bayrağı motifi bulunan yorgan hediye edildi.
Cumhurbaşkanı Gül daha sonra eşi Hayrünnisa Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve beraberindekilerle birlikte, Kilis Valiliği’nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, şehit ve gazi aileleri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, Kilisliler’in ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’e gösterdiği ev sahipliğine teşekkür etti. Kilis’in Mercidabık Savaşı’nın ardından Türk’lerin elinde bulunduğunu ve önemli bir kent olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, birlik çağrısı yaptığı konuşmasında şunları söyledi:
“Memleketimizdeki güven huzur ortamının kıymetini bilmemiz gerekir. Bu şehirdeki huzur ve kardeşlikten büyük mutluluk duydum. Suriye’deki büyük trajediye Kilis sessiz kalmamıştır. Suriye’nin bu noktalara geleceğini gördüğümüz için ‘yapmayın’ diye çok ikaz ettik, çok çabaladık. Ama maalesef bugün bu noktaya gelindi. Milyonlarca insan başka ülkelere gitti, Bizde de yarım milyona yakın misafirimiz var. Ümit ederim en kısa sürede Suriye’de barış gerçekleşir, huzur gerçekleşir, tekrar güvenlik gerçekleşir, istikrar gerçekleşir ve herkes evine barkına döner. Burada olukları süre içerisinde gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Elimizdekilerin, birbirimizin, şehrimizin, ülkemizin kıymetini bilelim. Yoksa komşumuz gibi oluruz. Onun için devletin milletin hep kıymetini bilmek gerekir. Demokrasinin farklılıklara saygı duymanın huzur için elzem olduğunu bilmek gerekir. Yan yana oturanların farklı siyasi görüşleri, eğilimler, tavırları olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu bu ülkede yaşadığı sürece herkes saygı gösterecek ve ülkesine sadakat gösterecek. Yeri geldiğinde Kilisliler’in Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı gibi, şehitlerimizin gazilerimizin yaptığı gibi memleketi için nesi var nesi yok verecek. O zaman memleketimiz kalkınır, çocuklarımıza güzel bir memleket bırakırız. Bunun için uğraşıyoruz ve böyle olacağından kimsenin kuşkusu olmasın.”