ESKİŞEHİR,()- TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, İsmet İnönü'nün Adnan Menderes idam edilmeden önce Orgeneral Cemal Gürsel'e yazdığı mektubu okuduktan sonra duygulanarak gözyaşı döktü. Cindoruk, İsmet İnönü'nün mektupta siyasi suçlardan dolayı ölüm cezasının hiçbir medeni ülkede kalmadığını belirttiğini söyledi.

Milli Merkez Eskişehir İl Temsilciliği tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde 'Açılım, Ulus Devlet, Yerel Seçimler' konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak TBMM eski Başkanı ve Milli Merkez Yönetim Kurlu Başkanı Hüsamettin Cindoruk katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile çok sayıda kişinin izlediği konferansta konuşan Hüsamettin Cindoruk, İsmet İnönü'nün 13 Eylül 1961 tarihinde Cemal Gürsel 'e yazdığı mektupta Adnan Menderes ve arkadaşlarına verilen idam cezasına karşı olduğunu belirten sözlerini okudu.

Hüsamettin Cindoruk, İsmet İnönü'nün Cemal Gürsel'e yazdığı mektupta idam cezaları ile ilgili olarak şunları yazdığını belirtti:

"Siyasi suçlardan dolayı ölüm cezası, bugün yeryüzünde hemen hiçbir medeni ülkede kalmamış gibidir. Türlü tehlike karşısında bulunan memleketimizin bekçileri ve koruyucuları olan Milli Birlik Komitesi üyelerinin ellerindeki aziz emaneti vahim bir itibar buhranına maruz bırakmayacaklarını hulus ile ümit ediyorum. İnfaz meselesinde düşündüklerimi şimdiye kadar muhtelif vesilelerle size ve temas edebildiğim Milli Birlik Komitesi üyelerine tam bir açıklık ve kesinlikle söylemekte kusur etmedim. Sizden şimdi resmi vazife olarak son kararı vereceğimiz anda Milli Birlik Komitesi'ne bu konudaki düşüncelerimin resmen bildirilmesini niyaz ediyorum."

Mektubu okuduktan sonra gözyaşlarını tutamayan Cindoruk, "Tarihi belgeleri, devlet arşivinde olan bu belgeleri saklayanlar, bunları gizleyenler kusurludur. Ama bunları açıklamakta bizim de kusurumuz varsa herkesten özür diliyorum" dedi.

ADNAN MENDERES'İN EVİNDE KUTU İÇİNDE DOLAR BULUNMAMIŞTIR

Başbakanın Eskişehir'deki mitinginde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i hedef alarak yaptığı konuşma için üzüldüğünü belirten Cindoruk şöyle konuştu:

"Başbakan AKP'nin sanki DP'nin devamı olduğunu ve onun da Adnan Menderes'in devamı olan bir genel başkan olduğunu söylüyor ve bu benzetmeleri kullanırken de tarihi saptırıyor. Ben 1953-55 arası DP Gençlik kollarındaydım. Bütün gelişmeleri biliyorum, acaba bize bu iftiralara karşı bir cevap verme görevi düşüyor mu? Bizim CHP ile ilişkilerimizde acaba bir yanlışımız mı var? Yandaş birkaç gazeteci de benden de büyük DP'lilere 'Siz İnönü'ye, Adnan Menderes'i astıran partiye oy verdiriyorsunuz' diyor. Bu iki iftirayı da bir takım vesika ve belgelerle cevaplandırmak istiyorum. Adnan Menderes'in evinde kutu içinde dolar bulunmamıştır. Adnan Menderes hakkında hiçbir yolsuzluk davası da yoktur.

EK(EK/SSA) (FOTOĞRAFLI)