Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - İSTANBUL'daki Gezi olayları sırasında başına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın hastanede 269 gün sonra ölümünün ardından Konya'da protestolara katılan 6 CHP'li hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddiasıyla, 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçundan soruşturma açıldı.
Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesinin ardından tüm yurtta olduğu gibi Konya'da da protesto gösterileri yapıldı. Protesto sırasında bazı göstericilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atması üzerine Konya Cumhuriyet Savcılığı geçen 8 Mayıs tarihinde soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında aralarında CHP, Türkiye Gençlik Birliği, Öğrenci Kolektifi, Halk Evleri ve Türkiye Komünist Partisi üyelerinin de bulunduğu 46 kişinin ifadesi alındı.
CİNAYETİN SORUMLULARI YERİNE BİZLERİ YARGILIYORLAR
Yürütülen soruşturma kapsamında Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne giderek ifade veren 6 CHP'liden İl Gençlik Kolları Başkanı Genç Osman Killik, şunları söyledi:
"11 Mart tarihinde bu tür protestolar tüm Türkiye’de yapıldı. Bu protestolar tamamen sivil inisiyatiflerin katıldığı doğal bir eylemdi. Biz de bu eylemi düzenlemekle ve orada insanları Başbakan ve kamu görevlileri aleyhinde tahrik etmekle suçlanıyoruz. Şimdi bizim eleştirdiğimiz nokta da burada 15 yaşındaki bir gencin ölümünden bahsediyoruz. 15 yaşında birinin katledilmesi ve 'Polise talimatı ben verdim' diyenler varken, bizim burada o ölümü protesto etmemizden yargılanmamız, açıkçası hepimize çok saçma geldi. Emniyetteki verdiğimiz ifadelerde de bunu anlattık. Burada bir cinayet var. Bu cinayetin sorunlarını, sorumlularını açığa çıkarmak yerine, bizim yargılanmamızı komik buluyoruz. Emniyet de 46 kişilik bir ifade listesinden bahsediliyor. Bize yöneltilen suçlama Konya’daki eylem de kalabalığı organize etmek, Başbakan ve kamu görevlileri hakkında hakaret içeren slogan attırmak. Oradaki kitleyi politize etmekle suçlanıyoruz."
İfade veren 6 CHP'linin avukatı olan CHP Konya İl Başkan Yardımcısı Ulaş Çalıkuşu, ifadelerinin tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından iddianame hazırlanacağını ve mahkeme tarafından iddianame kabul edildiği taktirde de yargılanmanın başlayacağını kaydetti. Anayasal haklarını kullanan insanların sindirilmeye çalışıldığını söyleyen Çalıkuşu, "Arkadaşlarımız kamu görevlilerine hakaretten suçlanıyorlar. Buradaki amaç Anayasal haklarını kullanan insanların sindirilerek bu haklarından vazgeçmeleri ve bir dikta rejimine doğru atılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. CHP’liler olarak biz yılmayacağız. Özellikle aktif olarak çalışan arkadaşlar seçilerek normal insanlara gözdağı verilmeyi amaçlandığını düşünüyoruz. Biz arkadaşlarımızın her zaman arkasındayız" dedi.
ATİLLA KART'TAN SORU ÖNERGESİ
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da konu hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplandırması üzerine TBMM'ye soru önergesi sundu. Soru önergesinde anayasal haklarını kullanan bu grubun, hiçbir şiddet eylemine başvurmadan bu yürüyüşü gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kart, "Kamu malına zarar verilmemiştir. Uygulanan polis şiddeti protesto edilmiştir. Hedef gözeterek Berkin’in ölümüne yol açan kamu görevlilerini himaye eden, onlara sahip çıkan Hükümet protesto edilmiştir. Hiç kimsenin şahsı hedef alınmadan, Berkin’e yönelik şiddet eylemi protesto edilmiş ve Berkin anılmıştır" dedi.

HD(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)