Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - CHP’li milletvekilleri, büyükşehir ve il belediye başkanları, 1 Haziran'da belediye başkanlığı seçiminin yenileneceği Yalova’ya çıkarma yaptı. Kenti dolaşan CHP'liler, Belediye Başkan adayları Vefa Salman’a destek istedi.
CHP Yalova İl Örgütü’nce Gazipaşa Caddesi’nde bir kafede basın toplantısı yapıldı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan katıldı.
Milletvekili ve başkanların Salman’a destek konuşmalarının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 30 Mart’ta Yalova halkının kararını verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"30 Mart’ta bu seçim bitti. Vefa Salman belediye başkanı oldu. Şimdi 1 Haziran’da seçim AKP, CHP arasında değil, 1 Haziran’daki seçim Başbakan'la benim aramda da değil. Öyle söylüyorlar. Dua ettiriyormuş Mustafa Ataş, 'Dünya lideri Başbakanımızı üzme, Muharrem İnce’yi üz' diye. Bu benim seçimim de değil. Bu Vefa Salman’la Yakup Koçal’ın seçimi de değil. Bu seçim bir hakkın teslimi, bir mağduriyetin giderilmesi, bir kul hakkını yiyenle, kul hakkına sahip çıkanın seçimi. Bu seçim sağcılarla, solcular seçimi değil. Bu seçim farklı bir seçim. Belediye başkanı olmuş, 15 gün görev yapmış, sonra alavere dalavere Ankara’da işi bitirmişler, ne diyorlar, yeniden seçime. Bu millet 30 Mart’ta kararını verdi. Bu milletin yeniden kararını vermesinde durmasını istiyorum. Talebimiz bu. Yani bir tarafta devletin gücü, öbür tarafta milletin gücü. Milletin gücünü devletin gücünü yenecek. Boğazına kadar yolsuzluğa, pisliğe batmış bir belediyede beraberiz. Böyle bir yönetim olmaz. Sizin bildiğiniz sadece kavurma. Daha neler var neler. 1 Haziran’da göreceksiniz, sayıyla yenmiştik itiraz ettiler. Tuşla nasıl yeneceğimizi herkes görecek."
'BUNLAR MAALESEF HEM HIRSIZ HEM ARSIZ'
İnce’nin ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Yalovalılar'dan adayları Salman için destek istedi. "Biz buraya sıradan bir seçim için, bir belediye başkanına oy istemeye gelmedik" diyen Ağbaba, Yalova’nın 30 Mart’ta verdiği oya sahip çıkmaya geldiklerini söyledi.
Bu oy birilerinin satın aldığı oylar olmadığını, Vefa Salman’a güvenin, geleceğe güvenin oyları oyları olduğunu kaydeden Ağbaba, şöyle devam etti:
"Burada bulunan belediye başkanlarımız, milletvekillerimizin görevi sadece Vefa başkanımızı belediye başkanı yapmak değil, Yalova’da da geleceğinde böyle bir kötü günün olmasını engellemek. Hepimize düşen görev 1 Haziran’da tekrar Vefa başkana oy vereceğiz. Sadece CHP’liler değil geçmiş seçimlerde hangi partiye oy vermiş olursa olsunlar bir haksızlığa, bir zulme hep beraber ‘dur’ diyeceğimize inanıyorum ben. 30 Mart seçimlerinde yolsuzluklar ve hırsızlıklar yaşandı. Bunu herkes biliyor. Yalova’da seçimin iptal olacağını Sayın Muharrem İnce, Başbakan’dan duydu ilan etti. Vefa başkan da biliyordu. Günler öncesinden Başbakan, 'Seçimi iptal edeceğiz' dedi. Dünya da Türkiye de Başbakanı gördü. Bunların içinde hırsızları da gördü ama Türkiye Cumhuriyeti hem hırsızı hem arsızı ilk kez görüyor. Bunlar maalesef hem hırsız hem arsız. Yalova bu seçimlerde sadece sandığa giderken belediye başkanı için oy kullanmayacak. Bir de arsızlara, hırsızlara bir ders verecek. Geçtiğimiz günlerde Başbakan buraya geldi çok önemli vaatlere bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı 'Kapalı pazaryerinin üstünü kapatacağım' dedi. Yani değerli arkadaşlar önümüzdeki dönemde AKP’ye oy vermeyi düşünenler bir kez daha düşünsün. Başbakan'ın ufku bu. Eğer Vefa başkanı seçerseniz, başta 6 büyükşehir belediye başkanımız, 20 il belediye başkanımızla birlikte Yalova’da tekrar size destek vermeye geleceğimizi bilmenizi istiyorum."
Vefa Salman da destek için gelen milletvekilleri ve belediye başkanlarına teşekkür ederek, "Beni bu zorlu günlerde yalnız bırakmadılar. Bana destek vermeye geldiler" dedi.
Salman, cuma günü meclisin olağan üstü toplantıya çağırıldığını da belirterek, "Meclis tek gündem maddesiyle toplantıya çağırılıyor. Gündem maddesi de şu; Belediyemiz harcamalarında kullanılmak üzere İller Bankası Genel Müdürlüğü’nden 2 milyon talep edilerek borçlandırılması konusunun görüşülmesi. Bu parayı niye alıyorsunuz, niye istiyorsunuz? Haziran’ın 1’inde seçim var, cuma günü olağanüstü mecliste belediyeyi borçlandırmak hangi etik değere, hangi ahlaka sığar? Bunu ısrarla soruyorum. Acaba bu para geldi de şimdi bunun kararını mı çıkarmaya kalkıyorlar? Cuma günü kararı saat 09.30’da çıkartıp parayı kasaya sokup nereye harcayacaklar? Az para değil bu. 2 milyon lira. Bu belediye meclis kararı cuma günü çıkacak. Aynı gün Valilikte onaylanacak mı? Cumhuriyet tarihinde olmayan bir örnek görüyorsunuz" diye konuştu.
CHP'liler, ardından kent sokaklarında dolaşarak, halkı selamladı, Salman'a destek istedi.

SG(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)