CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında İzmir Çiğli Kaymakamlığı'nın '81 ile 81 kitap projesi' kapsamında öğrencilere dağıttığı kitaplar hakkında eleştirilerde bulundu.
CHP'li Yüksel, kitaplarda yer alan bazı ifadeleri Anayasa'nın 2'nci maddesine aykırı olduğunu savundu. Projeyle ilgili 2 aydır birçok soru önergesi verdiklerini ve basın toplantısı yaptıklarını dile getiren Yüksel şöyle dedi:
"Bu proje kapsamında dağıtılan 'Al Yazmayı Gül Eylemek' kitabında şu ifade geçmektedir; 'CHP seçimi valilerin ve polislerin yardımıyla kazanabilmiştir.' Kitabın devamında da İsmet İnönü'yü 'çok kurnaz bir siyasetçi' diye tanımlayıp, kendisini diktatör olarak tanımlamaktadır. 6'ncı sınıflara dağıtılan 'Muhteşem Osmanlı Kanuni Sultan Süleyman' kitabında 'Sonuçta cariyeler köle statüsündedir. Sahipleri padişahtır. Padişah isterse onlarla karı- koca hayatı yaşayabilir. Çünkü köle İslam hukukuna göre, maldan sayılır. Mal sahibi, malını istediği gibi kullanabilir... Zaman cemaat zamanıdır. Bu ses, hayatını milletin hayatı için feda eden imam Bediüzzaman'dan başkası değildi. Nur talebeleri adı ile anılan fikir akımı, binlerce mahkemede Türk- İslam medeniyetini savundular. 2'nci sınıflara dağıtılan 'Müslümanlar Kardeştir' kitabında 'Beyaz atlara binen melekler, İslam düşmanlarını birer birer öldürdüler. İnkarcıların kalplerine korku salacağım. Vurun boynuna, doğrayın parmaklarını' yazıyor. Bu kitapta da kan ve savaş görüntüleri, çocukları din adına savaşmaya, öldürmeye ve kan dökmeye yönlendirici anlatımlar sözkonusur. Akıldışıdır."
'12 ŞUBATTA GERİ ÇEKME KARARI ALINMIŞ'
CHP'li Yüksel, her sınıf 567 kitap bu şekilde düşecek biçimde dağıtıldığını dile getirerek şunu kaydetti
"Bizim tüm açıklamalarımıza rağmen herhangi bir adım atmayan Valilik, Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, 12 Şubat'ta 'Al Yazmayı Gül Eylemek', 'Kanuni Sultan Süleyman' ve 'Allah Nasıl Yaratıyor' kitaplarının geri çekilmesi kararını almış. Bu kararı niye aldıklarını merak ediyoruz. Gerekçe olarak 'Çocukların seviyelerinin üstünde olduğu anlaşılması' denmiş. Ama biz şunu biliyoruz ki, 17 Aralık'tan sonra 'Cemaat'e karşı bir anlayıştır. Bu proje kitap okuma alışkanlığı kazandırma projesidir. Akla ve mantığa aykırı, cinsiyetçi, ötekileştirici, nefret şuçu işleyen nitelikte kitaplardır."