Utku BOLULU/ İZMİR, ()- CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı AK Parti’nin mitinginin İstanbul, Ankara, Kayseri ve Ege kentlerinden taşınan 'Bindirilmiş kıtalarla' yapıldığını öne sürdü. CHP mitinginde yabancı plakalar olmayacağını, İzmirliler'in katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Yüksel, "Sayı yüksek çıksın diye AKP mitingi çelik kafes içinde yapıldı. Protesto eden kadınlar pijamalarıyla gözaltına alındı. 5'inci kata TOMA’yla su sıkıldı” dedi.
CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve CHP İl Başkanı Ali Engin  basın toplantısı yaptı. İl Başkanı Engin, önümüzdeki Cumartesi günü yapacakları ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı Büyük İzmir mitingi için hazırlarını sürdürdüklerini açıkladı. Engin, şöyle dedi:
"Huzur ve coşku içinde bin miting geçirmeyi diliyoruz. Son yılların en görkemli mitingi olacak. Genel başkan yerel ve genel mesajlar verecek. Sabah saatlerinde İzmir’e, Manisa’ya geçecek. Daha sonra saat 15.00’de Gündoğdu Meydanı’nda İzmirliler'e seslenecek. Saat 17.00’da ise Aydın’da olacak."
CHP İzmir milletvekili Alaatin Yüksel, İzmir'deki AK Parti mitingin baştan sona İzmir’e, bu kentin her türlü 'duygu', hoşgörü, bir arada yaşama kültürüne karşı yabancı, ötekileştirici bir dille yapıldığını öne sürerken, Türkiye’nin her yerinden, Ege, İstanbul, Ankara'dan otobüslerin geldiğini, bunların bulunabilmesi için numaralar verildiğini öne sürdü. Yüksel, İzmir mitinginin başlayacağı saatte Gündoğdu'nun tamamen boş olduğunu, Manisa mitinginin bitmesinden sonra ülkenin her yerinde taşınmış kalabalığın, bu kez İzmir için taşındığını ileri sürerken, "Manisa- İzmir yolunda trafik sıkıntısı da yaşandı. Manisa’dan 35 plakalı araçlarla taşımayı yapmışlar. İzmir İzmir olalı böyle otobüs kalabalıklığı görmedi" dedi.
Yüksel, mitingin güzel organize edildiğini, kürsü arkasında tek kişinin bile bırakılmadığını, Gündoğdu’nun da bariyerle Meydan’dan ayrıldığını söyledi. Yüksel, "Kordon’daki yol ve dükkanlar bariyerle kapatılmış. AKP çelik kafes içinde miting gerçekleştirdi. Bu şekilde fazla göstermeyi başardılar. Böyle görmek isteyenlere malzeme verdiler. Başbakan’ın kızı 'İzmir mitingi' diye bir konser fotosu paylaşmış. Benzer bir şeyi de Binali Yıldırım yaptı. Cumhuriyet mitingi fotosu paylaştı. Binali Bey miting alanındakilere 'İzmir’e hoşgeldiniz' diye seslendi. İnsanları dışardan getirdiklerinin göstergesidir” dedi.
AK Parti mitinginde kendi gözlemlerine dayanarak 55-60 bin kişinin olduğunu tahmin ettiklerini belirten milletvekili Alaattin Yüksel, şöyle konuştu:
"İzmir’de çok daha büyük katılımlı mitingler yapıldı. Alanın her yerine yayılıyordu. AKP 200 bin hedefine ulaşamadı. Böylece İzmirliler 'AKP’ye sıfır çektireceğiz. AKP sen İzmir’de yoksun' mesajını verdi."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her zamanki gibi ayrıştırıcı, tahrik eden, İzmir’i küçümseyen dil kullandığını iddia eden Yüksel, "Sivas’tan yola çıktık İstiklal mücadelesi veriyoruz’ dedi. Neyin mücadelesini veriyorsunuz? Bu ülke sizin işbirlikçilerine karşı İstiklal mücadelesi verdi. 'Kumral devrimci' diye afiş asmışlar. Erdoğan’dan ancak 'Karşı devrimci' olur. Kız- erkek öğrencilerinin dersliklerini ayırmaya çalışan, evlerde öğrenci avına çıkan, Cumhuriyet bayramlarını kutlatmayan birisine dense dense karşı devrimci denir. Tersine bir mücadeleden söz ediyor” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın İzmirli kadınların kendisine bir takım işaretler yaptığını miting alanında söylemesinin çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken CHP’li Yüksel, "Size böyle bir işaret yapılsa bile miting alanında söylenmez. Bunu söylerseniz miting sonrası yaşananları siz düzenlemiş, tahrik etmiş oluyorsunuz. Mitinge gelenler balkonlarda oturan İzmirli kadınlara küfürler etti. Atatürk posteri gösteren vatandaşın evine şişe fırlattılar. Ağır hakaretler ettiler. 'İzmir’de miting yapmayın' demiyoruz. Herkes Anayasal hakkını kullanmalı, özgürce yürüyüşlerini yapabilmeli. AKP de gelecek, mitingini yapacak. Siz kışkırtmalar yapar, ayrıştıcı dil kullanırsanız İzmirliler tencere tava çalar" diye konuştu.
İzmir’de ilk kez TOMA’nın 5'inci kata su sıktığını belirten Yüksel, Berkin Elvan’ı anma eylemlerinde başlayan ve miting sonrası devam eden TOMA terörü görüldüğünü öne sürdü. Yüksel, Başbakan Erdoğan'ın İzmir’e yapılan yatırımlarla ilgili yanıltıcı ve yalan bilgiler verdiğini iddialarına ekledi.
Başbakanın siyah giyen korumalarının kendisini protesto ettikleri gerekçesiyle İzmirli kadınların evini bastıklarını dile getiren Yüksel, "Pijamalarıyla kadınları sürükleyerek alıp karakola götürüyor, özel bir odada ifade tutanağı imzalatmaya çalışıyorlar. Diğer bir kadını evinden alıp Çeşme otobanına çıkartıyorlar. Araçta korkutuyorlar. Daha sonra karakola getiriyorlar. Böyle bir zulüm yaşatıyorlar. Bu olayı takip ediyoruz etmeye de devam edeceğiz” dedi.
CHP’li Mustafa Moroğlu’da AKP Mitingi öncesi İnönü Caddesi ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda evlerin zilleri çalınarak, Aziz Kocaoğlu pankartlarının indirildiğini söyledi. Başbakan’a protestoyu engellemek için de ilçelerde olağanüstü uygulamayla kimlik kontrolü yapıldığını belirtti.

UB(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)