ANKARA, () - CHP'li Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamasının ardından verdiği soru önergesinde, "Adalet Bakanı olarak yapmış olduğunuz açıklamanın son yıllarda yürütme ve yargı arasında yaşanmakta olan gerilimi daha da tırmandıracağını ve yargı bağımsızlığına açık bir müdahale olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Mansur Yavaş'ın başvurusu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ek bilgi talep etmesi üzerine yaptığı açıklamanın açıkça yargıya müdahale olduğunu öne sürerek, Bozdağ'ın yanıtlaması istemeyle Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Ağbaba'nın önergesi şöyle; "Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Mansur Yavaş'ın Ankara'daki yerel seçimlere 'hile karıştığına' yönelik Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğu bireysel başvuruya ilişkin Mahkeme'nin ek bilgi talebine yönelik yapmış olduğunuz açıklamalar basına yansımıştır. Bu çerçeveden hareketle;
1- Adalet Bakanı olarak yapmış olduğunuz açıklamanın son yıllarda yürütme ve yargı arasında yaşanmakta olan gerilimi daha da tırmandıracağını ve yargı bağımsızlığına açık bir müdahale olduğunu düşünüyor musunuz? Bu şekilde, yargıya telkin ve tavsiyede bulunmanın kanunlara aykırı olduğunu düşünmüyor musunuz?
2- Yürütmenin yargı üzerindeki etkisinin her geçen gün artmasından duyulan endişenin uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından da sürekli ifade edildiği bir durumda, Anayasa Mahkemesi'nin bir kararına yönelik telkin ve görüşlerinizi açıklamanızın mevcut iddiaları desteklediğini düşünüyor musunuz?
3- Adalet Bakanı olarak yürütme, yargı, yasama arasında gün geçtikçe sorunlu hale gelen gerilimli ilişkiyi daha da artıran bu tip açıklamaların demokrasimize zarar verdiği konusundaki görüşleriniz nelerdir?"

(BY)