Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, () - CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Manisa'nın Soma İlçesi'nde tartaklanarak gözaltına alındığını belirttiği 8'i avukat ve 36 kişi için İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
TBMM Soru önergesi veren CHP'li Vekil Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Madendeki patlama ve çok sayıda işçinin ölmesi nedeniyle hukuki incelemelerde bulunmak üzere Soma'ya gelen Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı'ın da aralarında bulunduğu 8'i avukat ve 36 kişi, 17 Mayıs'ta dövülerek gözaltına alınmışlardır. Olay günü polis tarafından avukatlara kimlik sorulmuş, avukatlar ise bu işlemin gerekçesinin açıklanmasını istemiş, avukat olduklarını belirtmişlerdir. Buna rağmen polis tarafından dövülerek gözaltına alınmışlar, kendilerine ters kelepçe takılmış, bindirildikleri aracın içine de biber gazı sıkılarak ve darp edilerek kapalı spor salonuna götürülmüşlerdir. Avukatların acımasızca dövüldüğünü gören ve müdahale etmek isteyen 28 vatandaş da gözaltına alınmıştır."
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırması için TBMM'ye sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:
"Avukatlık Kanunu 58 madde uyarınca, avukatların ev ve işyerleri ancak mahkeme kararına dayanılarak baro temsilcisinin katılımıyla, Cumhuriyet Savcısı tarafından aranabilir. Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri hiçbir şekilde aranamaz. Madde 61 uyarınca 'Avukatlar hakkındaki soruşturmayı bizzat Cumhuriyet Savcısı yapar' düzenlemelerine rağmen, yasadışı bir şekilde avukatları ve diğer vatandaşları döverek gözaltına alan polisler hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Yasadışı bir şekilde dövülerek gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın kolunun, Avukat Mürsel Ünder'in burnunun ağır şekilde yaralandığı, tüm avukatların bileklerinin kelepçeden yaralandığı ve diğer gözaltına alınan vatandaşların da vücutlarının değişik yerlerinde darp izlerinin olduğu doktor raporuyla kanıtlanmıştır. Yasaya aykırı bu gözaltı işlemi için talimat kim tarafından verilmiştir? Basın mensupları tarafından alınan görüntülerden de anlaşıldığı gibi, hiçbir şekilde gösteri ya da başka bir eylem yapmadığı halde avukatlar ve vatandaşlar neden gözaltına alınmıştır? Soma'ya hukuki incelemelerde bulunmak ve vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak üzere gelen avukatların çalışmalarından neden rahatsız olunuyor? Madendeki patlama nedeniyle kamuoyundan gizlenen gerçekler mi var? Avukatların bu gerçekleri ortaya çıkarmasından mı korkuluyor?"

YK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)