Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yaparken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya 17 Aralık Operasyonu sonrası bazı polis müdürlerini görevden alması için talimat verdiği iddia edilen bir telefon görüşmesi kaydını dinletti.
Adana'da CHP İl binasında belediye başkan adayları ve parti yöneticileriyle birlikte toplantı düzenleyen Umut Oran, seçim öncesi vatandaşlara çağrıda bulunarak, tepkilerini sandıkta göstermeleri gerektiğini söyledi. Hükümetin vatandaşın mal ve can güvenliğini korumadığını savunan Oran, "Biz vergilerimizi devlet bizi korusun, iyi şeyler yapsın diye veriyoruz. Ancak halk vergi veriyor, karşılığında ölüm ve baskı alıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Şu anda hükümet vatandaşı korumuyor. Erdoğan, verdiği kanunsuz emirlerle vatandaşın mal ve can güvenliğine kast ediyor" dedi. Toplantıda yanında getirdiği tablet bilgisayarından, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yaparken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yla yaptığı iddia edilen bir telefon kaydını da dinleten Oran şöyle konuştu:
GERÇEK İSE İSTİFA ETMELİ
"Bu iddialar gerçek değilse, eski müsteşar şimdiki İçişleri Bakanı'nın çıkıp bunların gerçek olmadığının söylemesi ve bunları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunması gerekir. Bunlar gerçekse de biran önce istifa etmesi gerekir. İçişleri Bakanı bugün, bakanların başbakanın çocuklarını korumakla mı görevli, yoksa bu vatanın evlatlarının geleceğini daha iyi hale getirmekle mi görevli. Konuşmasında , 'Biz MİT'te olduğu gibi gerekirse yasa çıkarırız' diyor. Yani hukuksuzluğu yap. Başbakan'a karşı, bakanlara karşı onların yaptığını örtbas etmeyenleri sür, onları görevden al, 'Gerekli yasaları biz çıkarırız' de. Burası Türkiye Cumhuriyeti devleti mi, bir hukuk devleti mi, guguk devleti mi, muz cumhuriyeti mi? Böyle bir şey kabul edilemez. İşte biz şu anda bu hükümetle seçime gidiyoruz. 9 ay boyunca Berkin Elvan'ı bir kez bile aramadı. Ama gecenin saat 2'sinde 5 bin polis görevinden alındı. İşte biz böyle bir ortamda seçime gidiyoruz. Halkımıza düşen bir görev var. Sebepsiz yere İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyeti, dün gece orantısız gücü vatandaşa kullandılarsa istediler ki, bütün gün boyunca sağ duyulu olan halk galeyana gelsin. Evet oldu, insanlar galeyana geldi. Ben buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. 17 gün kaldı. Sağduyulu olsunlar. İçlerinden duydukları öfkeye sahip olsunlar. Son sözü sandıkta versinler. Kimsenin ekmeğine yağ sürmesinler. Kimsenin burnu kanamasın."

MK(OA/AAA) (FOTOĞRAFLI)