CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 2014 bütçesinin, 'vatandaşın cebini, cüzdanını boşaltma bütçesi' olduğunu öne sürdü. Toprak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2014 bütçe yasa tasarısında öngörülen gelir hedeflerinin, vergi artışlarının, hükümetin gelecek yıl da gözünü vatandaşın cebine diktiğini, ceza yağdırmaya hazırlandığını ortaya koyduğunu söyledi.
Erdoğan Toprak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen, önümüzdeki günlerde de TBMM Genel Kurulu'na gelecek olan 2014 Bütçe Yasa Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yazılı açıklama yapan Toprak şunları kaydetti:
"Suriyeli sığınmacılara bütçeden resmi olarak 2 milyar liradan fazla para harcandığını açıklayan hükümet, kendi vatandaşını ise 2014 bütçesiyle soymaya, cezalandırmaya hazırlanıyor. Bütçe harcamalarının hesabını vermekten kaçan, Sayıştay denetim raporlarını TBMM'den kaçıran hükümetin hazırladığı bütçenin gelir kalemlerine ve vergi gelirlerindeki artış hedeflerine bakıldığında, 348 milyar liralık vergi geliri tutarının içinde tek başına 117,6 milyar TL ile en büyük gelir kalemini dolaylı vergiler oluşturuyor. Telefondan, akaryakıta kadar, özel tüketim vergisi, özel iletişim vergisi vb. ile hükümet elini vatandaşın cebine atıyor. 70,8 milyar liralık gelir vergisi hedefinin yüzde 80'e yakınını zaten ücretliler, çalışanlar, kalan kısmını da küçük esnaf ve KOBİ'ler ödüyor."
Hükümetin vatandaşa ve esnafa kesilecek para cezalarından gelecek yıl 7,9 milyar liralık gelir beklediğini de kaydeden Erdoğan Toprak, "Bu demektir ki, 'Deli Dumrul' misali vatandaşın aldığı nefese, attığı adıma, trafikteki aracına ceza yağdırılacak. Yurttaşlarımızı bugünden yağmur gibi yağacak cezalar konusunda uyarıyorum" dedi.
9 MİLYON EMEKLİNİN MAAŞI OCAK'TA 30- 40 TL ARTACAK
Toprak, hükümetin bütçe tasarısıyla vergi geliri kalemlerinde, para cezalarında, faiz cezalarında yüzde 11 ile yüzde 7,5 arasında artış hedeflediğini, buna karşılık asgari ücrette, memur, emekli ve çalışanların maaşlarında 6 ayda bir yüzde 3'erden yüzde 6 dolayında bir artışın öngörüldüğünü söyledi. Toprak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bütçeye göre, 2014'te gelir vergisinden sağlanacak gelirlerin bu yıla göre yüzde 11,7'lik artış göstermesi hedefleniyor. Motorlu taşıtlar vergisi gelirlerinin yaklaşık yüzde 15 artması bekleniyor. Buna karşılık asgari ücrette, memurların, çalışanların, emeklilerin aylıklarındaki artış toplamı yıllık yüzde 6 düzeyinde öngörülüyor. Enflasyon farkı ödememek, ya da en alt düzeyde ödemek için rakam oyunlarıyla enflasyon düşük gösterilmeye çalışılıyor. 9 milyona yakın emeklinin maaşı, Ocak ayında ancak 30- 40 TL artacak. Petrolden, doğalgazdan, cep telefonlarından elde edilecek vergi gelirlerinde, ücretlerde yapılacak artışların iki katına yakın artış hedefleniyor. Bunun anlamı, hükümetin gözü kara bir şekilde, gelecek yıl vatandaşın cebini, cüzdanını, kasasını, boşaltmaya hazırlandığıdır."