CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle, TBMM Başkanlığı'na 'Yüksek Hızlı Tren Projesi' ile ilgili soru önergesi verdi.
Tanrıkulu, "Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında projenin başlangıcından itibaren TCDD tarafından hangi firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır?" diye sordu. Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı olarak cevaplandırması istediği sorular şunlar:
"Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında projenin başlangıcından itibaren TCDD tarafından hangi firmaya ne kadar ödeme yapılmıştır? TCDD tarafından Sigma İnşaat A.Ş.'ye Eskişehir-İnönü altyapı işlerinde dolgularda kullanılan ariyet ocağı malzemesinin nakliyesi için ödenen 4.314.881 TL. tutarındaki ödemenin fazladan yapıldığı iddiası doğru mudur? Sigma İnşaat A.Ş.'ye 4 Milyon 318 bin 881 TL. tutarında fazla ödeme yapılmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TCDD yetkililerinden hangilerinin sorumlulukları bulunmaktadır? Fazladan yapılan ödemenin tazmini için gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır? Sorumlulukları bulunan yetkililer görevden el çektirilmişler midir ve haklarında Savcılıklara suç duyurularında bulunulmuş mudur? Sigma İnşaat A.Ş. tarafından ihale öncesi ve sonrasında TCDD Vakfı'na bağış yapılmış mıdır? Yapılmışsa eğer, yapılan bağışların toplam tutarları ne kadardır? TCDD'ye 2003-2013 yılları arasında bağışta bulunan kişi ve firmalar hangileridir? TCDD'ye yapılan bağışlar hangi hizmetler için kullanılmıştır?"

HT(SS)