ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Mersin'deki protestolar sırasında ağzına sıkılan biber gazından sonra yaşadığı zorlu sağlık problemlerinin ardından yaşamını yitiren Mehmet İstif'in yaşamına mal olan uygulamanın sorumlusu doğrudan AKP hükümeti ve biber gazının sağlığa zararlı olmadığını ileri süren yetkilileridir. Biber gazı ölümcül bir silahtır. Bu silahın kontrolsüz kullanımı yüzünden yargısız infazlar yaygınlaşmıştır" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada biber gazının insan sağlığı üzerindeki ciddi zararlarına dikkat çekerek AK Parti'nin hala 1990'ların yargısız infaz yöntemini sürdürdüğünü söyledi. Tanrıkulu açıklamasında şunları kaydetti:
"Mehmet İstif'in ölümü bizleri derinden üzmüştür. Mersin'deki protestolar sırasında ağzına sıkılan biber gazından sonra yaşadığı zorlu sağlık problemlerinin ardından yaşamını yitiren Mehmet İstif'in yaşamına mal olan uygulamanın sorumlusu doğrudan AKP hükümeti ve biber gazının sağlığa zararlı olmadığını ileri süren yetkilileridir. İstif'in vebali, biber gazının yasaklanması için TBMM'ye getirdiğimiz teklifleri reddeden tüm milletvekillerinin de üzerindedir. İstif, kanserle boğuşurken konuşma yetisini kaybettiği için talebini yazılı olarak şöyle ifade etmişti; 'Devletten biber gazının sebep olduğu zararın giderilmesini istiyorum.' Ölümün, yaşam hakkı ihlalinin telafisi mümkün değildir. İstif'in yaşam hakkını ortadan kaldıran biber gazı derhal yasaklanmalı, bu ölümcül yöntemi kullananlar yargılanmalıdır. Mehmet İstif, doğrudan veya dolaylı olarak biber gazından dolayı yaşamını yitiren ilk kişi değildir ve ne yazık ki bu uygulama sürdürülmeye devam edilirse, son da olmayacaktır. Biber gazı ölümcül bir silahtır. Bu silahın kontrolsüz kullanımı yüzünden yargısız infazlar yaygınlaşmıştır. Bu bakımdan da AKP, 1990'ların yargısız infaz yöntemini sürdürmektedir."
"İSTİF'E ALLAH'TAN RAHMET, AİLESİNE SABIR VE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM"
Mehmet İstif'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren Tanrıkulu, Mehmet İstif'in, biber gazının sebep olduğu zararların giderilmesi talebini vasiyeti olarak kabul ediyor ve bu ölümcül silahın yasaklanması, bu silahı kullanarak yargısız infazlara sebep olanların da yargılanması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle Mehmet İstif'e Allah'tan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. İstif ailesinin bundan sonraki hukuk mücadelesinde de sonuna kadar yanlarında olduğumuzu bilmesini istiyorum" ifadelerine yer verdi.

(HT/SS)