Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, ()- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinin en büyük krizini yaşadığını söyleyerek, "HSYK yasası, MİT yasası, internet yasakları yasası ve özel yetkili mahkemeler yasasıyla AKP panik durumu içerisinde olduğunu göstermiştir. Dün Başbakan'ı Uşak’ta ve Burdur’da izledik. Tam bir panik hali içerisinde. O panik halinden de kurtulmasının imkânı yok" dedi.
Yalova'ya gelen ve partisinin Belediye Başkan Adayı Vefa Salman’ın düzenlediği toplantıda konuşan Tanrıkulu, hükümeti eleştirdi. Hükümetin ve Başbakan'ın panik içinde olduğunu savunan Tanrıkulu, şunları söyledi:
"Amaçları özel yetkili mahkemelerin kaldırılması değildir. Eğer öyle bir amaçları olsaydı Cumhuriyet Halk Partisi 2004’ten bu yana özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istiyordu zaten. Ancak tam da bugünlerde kendileriyle ilgili soruşturma başlarken özellikle fezlekeler iade edildikten sonra bu yasayı çıkartarak fezlekelerin dayanağı olan, yasal dinlemeleri ve teknik takipleri etkisiz hale getirmek amacıyla bu yasayı çıkardılar. Fezlekeler iade edildi. İade edildikten sonra şimdi bu yasa yürürlüğe girdi. 15-30 günlük süreler içerisinde teknik takip ve yasal dinlemelerle oluşan delilleri yok sayacaklar ve fezlekeler sonucunda da oluşan iddianameleri yok sayacaklar. MİT yasasıyla, tam bir istihbarat devleti kurmaya çalışıldı.".
HSYK Yasası’nın Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını hatırlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti:
"Bugün itibariyle atanmış 480 hakim ve savcının görevine son verildi. İdari personelin görevine son verildi ve HSYK’yı, Adalet Bakanlığı’nın bir şube müdürlüğüne dönüştürdüler. Türkiye’de yargıyla, yürütme organını Başbakan’a bağladılar. Bütün bunları son 15 gün içerisinde yaptılar. Türkiye’nin önceliğinde bir çok yasa olmasına rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi, Başbakan 17 Aralık’tan sonra oluşan durumu ortadan kaldırmak amacıyla bütün bu yasaları yürürlüğe soktu. Bütün bu yasalara rağmen kamunun, toplumun vicdanında aklanmaları mümkün değil. Dün Başbakanı Uşak’ta ve Burdur’da izledik. Tam bir panik hali içerisinde. O panik halinden de kurtulmasının imkânı yok. Biz burada, meydanlarda onlar yasaklasalar, yok saysalar da onların o panik durumunu bütün milletimize göstereceğiz. Bursa’da da, Çanakkale’de de göstereceğiz. Onları bu toplumun vicdanında mahkûm etmeye devam edeceğiz. 30 Mart’ta da solun ve sosyal demokrasinin iktidarını yerelde bulacağız."

SG(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)