Bülent DİKTEPE/ KARABÜK, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun partililerin idealindeki aday olmayabileceğini belirterek, "İhsanoğlu başlangıçta az tanınıyordu, destekleniyordu. Şimdi daha çok tanınıyor ve destekleniyor. Şimdi kazanabilecek bir alternatif" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, Karabük’te partisi’nin il başkanlığını ziyaret etti. Şenatalar partililere hitaben yaptığı konuşmasında bundan sonra başkalarının oylarını nasıl kazanacaklarının üzerinde durmak istediklerini söyledi. Sadece kendi oylarına dayanarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanı yapmaya yetmeyen bir oya sahip olduklarını ifade eden Şenatalar, "Karşı karşıya bulunduğumuz seçim, Türkiye'nin ilk defa yaşayacağı bir seçim. Cumhurbaşkanı ilk defa halk tarafından seçiliyor ve ilk defa iki turlu bir seçim yaşayacağız. İhsanoğlu 13 partinin desteklediği bir aday oldu. Bu partiler içerinde dünya görüşü bir birine tamamen zıt partililer var. Dünya görüşleri bambaşka olan partileri bir araya getiren şudur: Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı adayları. Bu adaylar arasından Demirtaş’ın kazanma şansı var mı? Yok. Dolayısıyla 2 adaydan biri kazanacak. Bu partiler bu 2 adaydan birinin kazanması bizim için önemsizdir diyemeyiz, bizim için, Türkiye için son derece önemlidir. Dediler ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nu desteklediler."
Ekmeleddin İhsanoğlu partililerinden olmadığını söyleyen Şenatalar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sosyal demokratta değil, ama laiklikle ilgili bir sorunu yok, Atatürk'le ilgili bir sorunu yok, cumhuriyetle ilgili sorunu yok, aynı zamanda çok iyi bir bilim adamı, çok iyi bir uluslararası diplomat, toplumu kucaklayıcı bir anlayışı var. Konuştuğu zaman azarlama üzerine, ötekileştirme üzerine konuşmuyor. Şunu iyi biliyorum. Hiç birimizin idealindeki aday olmayabilir. Benim de idealimdeki aday Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde çok beğendiğim, sevdiğim saydığım bir arkadaşım vardı. Ama kazanma şansı ne olurdu sıfır. Buradaki kritik soru şudur: Kazanacak bir alternatif ortaya çıkartmamız gerekiyordu. Kazanabilecek bir alternatif, garanti kazanacak diyemeyiz. Ama kazanabilecek bir alternatif. Şimdi kazanabilecek bir alternatif midir Ekmeleddin İhsanoğlu? Evet başlangıçta az tanınıyordu, şimdi daha çok tanınıyor. Başlangıçta daha az destekleniyordu, şimdi daha çok destekleniyor."
Ak Parti’nin, Tayyip Erdoğan birinci turda yüzde 55’le geliyor diye propaganda yapıyor diyen Şenatalar, "Yüzde 55’le geliyorum diyorlarsa aslında en iyi ihtimali söylüyorlar. Kendileri de biliyorlar ki Erdoğan’ın 55’i alması zor. Daha da önemlisi şu anda yapılan propaganda insanlarda şöyle bir kanaat, izlenim uyandırmayı amaçlıyor. İnsanlar desin ki ben Ekmelenddin İhsanoğlu’na oy vereceğim, ama kazanacağını sanmıyorum. Kazanacağını sanmıyorum dediğiniz anda propagandasını yapamazsınız. Konu komşuyu, arkadaşı, dostu ikna etmeye moraliniz yetmez. Bizi böyle bir ruh haline hapsetmeye çalışıyorlar."
Tarihte seçim sisteminin sürprizler yarattığını hatırlatan Şenatalar, "Şu anda da Türkiye öyle bir dönemeçte. Dolayısıyla bu seçimi biz kazanabiliriz. Buna inanalım. Bu seçimi kesin Tayyip Erdoğan kazanıyor yok öyle bir hikaye" dedi.
Şenatalar konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun, 'MHP'yi bu Devlet Bahçeli'nin getirdiği hali görüyor musunuz? Koskoca CHP'ye metres yaptı MHP'yi’ sözlerini hatırlatması üzerine Şenatalar şöyle dedi: "Metres kelimesi ciddi bir parti genel başkan yardımcısının ağzına yakışmayan bir kelime. Diğer parti genel başkanları hakkında kullanıldığı zaman benim çok ayıpladığım bir kelime. Siyasetin daha nezih olması gerektiğini düşünüyorum. Bu gibi laf atmalarla Türkiye zaman kaybeder. Türkiye siyasetinin bu gibi kelime oyunlarına ve hakaretlere ihtiyacı yok. Toplumda artık bu gibi kelime oyunu ve hakaretlerden yoruldu sıkıldı."
Yine Soylu’nun, ‘’Matruşkayı bilir misiniz? İçinden ne çıkıyor, biliyormusunuz? Bir taraftan Kılıçdaroğlu, bir bakıyorsun Bahçeli, bir de bakıyorsun Pensilvanya yani matruşka gibi sözlerininde hatırlatılması üzerine Şenatalar, "MHP'de, CHP'de iki partidir. Bunların Pensilvanya'dan talimat almaya en ufak bir ihtiyaçları yoktur. Pensilvanya ile ilgili olarak durumları başından beri çok nettir. Söyledikleri şudur, 'biz kendi yolumuzu çizeriz, kendi ilkelerimize göre ilerleriz, kimlerin desteKleyip desteklemeyeceği onların kararıdır' dolayısıyla burada üçlü ittifak gibi imalar tamamen içi boş iddialardır. Matruşka'ya benzetmesi bir kelime oyunudur. Matruşka'yı bilmeyenler vardır. Ruslar'ın meşhur bebekleridir. Açarsın bir tane daha benzeri çıkar, açarsın bir tane daha benzeri çıkar. Yani üçü bir birinin aynısı veya benzeri diyor. Saçma sapan bir benzetme."