MERSİN, () - CHP Mersin Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Vahap Seçer, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bugüne kadar kaç Suriyelinin suça karıştığını sordu.
Sayıları gün geçtikçe artan ve sokaklarda dilenciliğe, evsizliğe, kayıt dışı çalışmaya, hırsızlık ve fuhuşa zorlanan Suriyelilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıyan Milletvekili Vahap Seçer, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Kahramanmaraş ve Adana'da yaşanan olaylara da değindi.
Son dönemde Türkiye'deki Suriyelilerin istenmeyen bazı olaylarla karşılaştığını belirten Seçer, "Kahramanmaraş'ta bir grubun 'Suriyeli mülteci istemiyoruz' sloganları eşliğinde Suriyelilerin kaldığı çadır kente saldırmasının ardından, Adana'da esnaf ile Suriyeli sığınmacılar arasında 'İşyeri açıp ticaret yapma' konusundaki tartışma, şiddete dönüşmüş, elleri satırlı, yüzleri maskeli kimliği belirsiz kişiler, Suriyeli sığınmacıların işyerlerini basıp, camlarını kırmış, ürünlerini tahrip etmiştir. Son birkaç ayda İstanbul, Ankara, Gaziantep'te de benzer olaylar gerçekleşmiştir" dedi.
Seçer, Başbakan Erdoğan'dan şu sorulara yanıt istedi:
"İstihbarat raporlarında toplumu kışkırtacak eylemler yaparak insanları birbiri ile çatıştırmak isteyen kişi ya da kişiler olduğu bilgisi bulunmakta mıdır? İktidarınızın bu yöndeki girişimlere yönelik tutumu ne olmuştur? Son üç yıl içinde Türkiye'de kurulan kaç adet Suriye ortak sermayeli şirket bulunmaktadır? Suriyelilerin birçok sektörde kayıt dışı çalıştırıldıkları iddiası doğru mudur? Doğru ise kayıt dışı çalışan Suriye uyruklu kişilerin sayısı kaçtır? Son üç yılda Mersin'de dilencilik, hırsızlık ve fuhuş gibi suçlar ile yakalanan Suriye uyruklu kişi sayısı kaçtır? Aynı dönemde özelde Mersin, genelde Türkiye olmak üzere meydana gelen iş kazalarında Suriye uyruklu kaç işçi yaşamını yitirmiştir? Suriyelilerin neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunların çözümü konusunda hükümetinizin yaptığı ve yapacağı çalışmalar nelerdir? Sosyal yardıma muhtaç, mağdur, yaşlı, engelli, çocuk ve kadınların ihtiyacı olan desteğe ulaşmaları için özellikle Suriyelilerin kaldığı illerde yapılan çalışmalar nelerdir? Her bir il ayrı ayrı gösterilmek üzere bunlar için ne kadar harcama yapılmıştır?"

FOTOĞRAFLI