CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'Güneyde bir ilde valiyi de iktidar partisini de tüm muhalefet partilerini de il başkanlarını da devlet içerisindeki çete dinliyor' sözlerini meclise taşıdı. Ala'nın bu sözlerinin ardından Mersin Emniyeti'nde 2 şube müdürünün görevden alınmasının ardından Seçer soru önergesi ile Ala'ya, "Güneydeki İl Mersin mi?" diye sordu.
Bakan Ala'nın sözlerinin Türkiye'de tartışma yarattığını belirten Vahap Seçer, Ala'nın 'Dinleniyor' dediği ilin ismini vermek yerine 'Güneydeki bir il' diyerek coğrafi koordinatlarını vermiş olmasının tartışmaları Mersin üzerinde yoğunlaştırdığını söyledi. Seçer, Bakan Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde 'Güneyde bir il' sözlerine açıklık getirmesini isterken, kayıp olduğu öne sürülen dinleme cihazlarının akıbetini de sordu. Seçer, Ala'dan şu sorulara yanıt istedi:
"İşaret ettiğiniz il hangisidir? Seçim bölgem olan Mersin midir? Mersin ise bu ilin seçilmesinin özel bir nedeni var mıdır? Devlet içerisindeki bir çete hakim kararıyla, Vali başta olmak üzere AK Parti, CHP, BDP'yi dinledi" şeklindeki ifadenizde geçen çete kim ya da kimlerden oluşmaktadır? Sözünü ettiğiniz çeteye yönelik özelde Mersin genelde Türkiye'de herhangi bir operasyon düzenlenmiş midir? Düzenlenmişse sonucu ne olmuştur? Düzenlenmemişse varlığını bilmenize rağmen üzerine gitmemenizin gerekçesi nedir, bu durum suç teşkil etmemekte midir? Sözü edilen çete üstelik 'hakim kararıyla' dinlediği kişi ya da kişiler kimlerden oluşmaktadır? Dinleme kararı hangi hakimden ne zaman alınmıştır? Sonuçları ne olmuştur? Açıklamanızın ardından Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya görevden alınmıştır. Kaya'nın görevden alınması ile açıklamanızla bir ilgisi bulunmakta mıdır? Bulunmuyor ise Kaya'nın görevden alınmasının gerekçesi nedir? Yakın tarihimizin en kapsamlı yolsuzluk soruşturmasına iki yıldır yoğunlaştığı belirtilen emniyet görevlileri ardı ardına neden görevlerinden alınmaktadır? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar görevden alınan emniyet görevlisinin görevleri ve sayısı kaçtır? Emniyet bünyesinde envantere kayıtlı olan/olmayan kaç ortam dinleme cihazı bulunmaktadır? Ortam dinleme cihazlarından kayıp olan var mıdır? Var ise kayıp olan cihazların akıbeti ne olmuştur? İl özel idareleri tarafından yurtdışından hedef takip ve izlemelerinde kullanılan özel donanımlı 'Obzervasyon' araçları getirtildiği iddiası doğru mudur? Bu çerçevede emniyette sözü edilen araçlardan kaç adet bulunmaktadır? Bu cihazlardan kayıp olan var mıdır? Kayıp cihazlar var ise konuyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise sonucu ya da sonuçları neler olmuştur?"
MERSİN'DE 2 ŞUBE MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın güneydeki bir ilin dinlendiğine dair açıklamalarının ardından 30 Aralık 2013'te Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, 1 Ocak'ta ise Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Cemil Uysal görevinden alınmıştı.