CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, iktidarın para politikasını eleştirerek, "Ortada bir başarısızlık varsa bu başarısızlık hem Merkez Bankası'nın hem de hükümetin başarısızlığıdır" dedi.
Sarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı arasında gereksiz ve anlamsız bir tartışma geliştiğini söyledi. Türkiye'de para politikasının başarısız olduğunu, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini tutturamadığını ifade eden Sarı, Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki eleştirisinde haklı olduğunu ancak bu başarısızlığın tek sahibinin Merkez Bankası olarak gösterilemeyeceğini savundu.
Sarı, "Ortada bir başarısızlık varsa bu başarısızlık hem Merkez Bankası'nın hem de hükümetin başarısızlığıdır. Merkez Bankası ile hükümet ortak bir hedef belirledikleri için para ve maliye politikasını da koordineli biçimde bu hedefe yöneltmek zorunda oldukları için orta yerde bir başarısızlık varsa ki var, bu hem Merkez Bankası'nın hem de hükümetin dolayısıyla hükümetin başındaki Sayın Başbakanın ortak başarısızlığıdır" diye konuştu.
"BAŞBAKAN TÜRKİYE'Yİ KRİZE SOKMAK İSTEMEKTEDİR"
Faizlerin de ülkede uygulanan ekonomik modelin sonucu olduğunu kaydeden Sarı, Türkiye ekonomisinin kırılgan bir ortamda olduğuna işaret etti.
Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Böyle bir kırılganlık varken Türkiye'nin önünde Sayın Başbakan'ın dediği gibi faiz oranlarını radikal bir biçimde Merkez Bankası'nın aşağı indirmesi mümkün değildir. Bunun yapılıyor olması Türkiye'nin krize girmesi demektir. Sayın Başbakan derin bilgisi ile Merkez Bankası'nı zorlayarak, faiz oranlarını radikal bir biçimde aşağıya indirmesi konusunda telkinlerde bulunarak, ekonominin bütün kırılganlıklarını görmezden gelerek Türkiye'yi krize sokmak istemektedir. Sayın Başbakan lütfen Merkez Bankası'nı bu yönüyle kendi haline bıraksın."
"BAŞÇI PARALEL ÖRGÜTLENME MENSUBU MU ?"
Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın üzerine gittiğini, bunun akıllara sorular getirdiğini de ileri süren Sarı, "Son zamanlarda paralel devlet ile ilgili tartışmalar ister istemez Başbakan'ın ekonomi yönetimindeki tasfiyeye ilişkin bu tavrına yönelik kafamızda soru işaretleri yaratıyor. Ben buradan sormak istiyorum; Merkez Bankası politikalarıyla Sayın Başbakan'ın ilgileniyor olmasının altında yatan nedenlerden biri acaba Sayın Başçı'nın paralel örgütlenmenin mensuplarından biri olduğu mudur?" ifadelerini kullandı.


(HT/AK)