Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, () - CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de madencilikteki kazaları inceleyebilecek uzman kişi bulunmadığını savunarak, "Bu kişiler, yurt dışından getirilip Soma'daki olay enine boyuna incelenmeli. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki müfettişler ya da üniversite hocaları eliyle cinayetleri aydınlatmak mümkün değil" dedi.
Öztürk, Soma'da bir katliam yaşandığını, bunun, bağıra bağıra geldiğini söyledi. Ocaklarda yaşananların, doğrudan doğruya cinayet, toplu katliam olduğunu ifade eden Öztürk, bu olayın, güvenlik sorununun önemini gündeme getirdiğini belirtti. 
Öztürk, kamuoyunda kazadan sonra, "bütün madenler kapatılsın, madencilik faaliyeti sona ersin" şeklinde genel bir algı oluşturulmaya başlandığını kaydetti.
'SORUMLU OLANLAR TCK'NIN 83. MADDESİNE GÖRE YARGILANMALI'
CHP olarak, yeraltı kaynaklarının, insanlığın hizmetine sunulması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Öztürk, ülkenin gelişmişlik ölçütünün, yeraltı zenginliklerini etkin değerlendirilmesiyle olduğunu vurguladı. Öztürk, gelişmiş ülkelerde madencilik, hangi güvenlik önlemleri alınarak yapılıyorsa Türkiye'de de bu şekilde olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeraltı kaynaklarımız etkin şekilde değerlendirilsin ama çalışan işçilerin de insan olduğu hiçbir zaman unutulmasın. İnsan, kar amacının önüne konulmasın. Madenciliği karalamaya, yok etmeye yönelik anlayışlar doğru değil. Madencilikteki kazaları, özellikle kömür kazalarını inceleyebilecek uzman kişi yok. Bu kişiler, yurt dışından getirilip Soma'daki olay enine boyuna incelenmeli, açığa çıkarılmalı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki müfettişler eliyle ya da üniversite hocaları eliyle cinayetleri aydınlatmak mümkün değil. Sorumlu olanlar TCK'nın 83. maddesine göre yargılanmalı. Önce insan, önce güvenlik."
MERSİN AKKUYU'DA NÜKLEER GÜÇ SANTRAL İNŞASI
Mersin Akkuyu'da nükleer güç santral inşasına başlandığını dile getiren Öztürk, "Burada kurulacak nükleer güç santralindeki teknoloji, dünyada denenmemiş, güvenlik testi yapılmamış bir teknoloji olması nedeniyle çok özen gösterilmesi gerekirken iktidar özen göstermemiştir" iddiasında bulundu. Öztürk, Nükleer Enerji Kanunu Tasarı Taslağı hazırlandığını savunarak, amacın, özellikle Akkuyu Nükleer Santral sahasındaki her türlü hukuksuzluk, ahlaksızlığa yasal zemin kazandırmak olduğunu öne sürdü. Tasarı taslağında, facia davetiyesi bulunduğunu iddia eden Öztürk, Başbakanlık'a bağlı nükleer düzenleme kurulunun öngörüldüğünü, başında başbakan olacağını söyledi.

(HT/SS)