CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ocak ayında gıda fiyatlarındaki artışın son 10 yılın, ulaştırma fiyatlarında ise son 4 yılın rekorunu kırdığını söyledi. Öztrak, "Önümüzdeki aylarda TL'deki devalüasyonun başta enerji fiyatlarına yansıtılması ile beraber dar gelirlilerin zamlar altında daha çok ezileceğini söyledi.
Yazılı açıklama yapan CHP'li Faik Öztrak, enflasyonun rekor kırdığını savunurken, ekonomide alınması gereken önlemlere ilişkin, "Yargıya müdahale son bulmalı, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmeli. Bağımsız kurumlar üzerine çöken siyaset gölgesi derhal kaldırılmalı. Gerçekçi bir yapısal reform takvimi açıklanmalı" önerisinde bulundu. Öztrak, "Bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlara müdahalelerden vazgeçilmeli, asıl görevi enflasyonla mücadele olan Merkez Bankası üzerindeki siyaset gölgesi derhal kaldırılmalıdır" dedi.
"BUNLAR DAHA İLK ETKİLER"
CHP'li fAİK Öztrak, AK Parti'nin 'sıcak paray' ile büyüme ve 'el parasıyla değirmen döndürme' politikasının geçen yılın 22 Mayıs't iflas etmesi ile halkın cüzdanını da yakmaya başladığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Sıcak para girişinin yavaşlamasıyla TL'de başlayan değer kaybının etkileri Ocak ayı enflasyon rakamlarında görülmeye başladı. Ocak ayında tüketici fiyatları, yüzde 1.72; yurtiçi üretici fiyatları yüzde 3.32 oranında arttı. 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 7.5 olurken; üretici fiyatları çift haneye çıktı ve yüzde 10.7 oldu."
"GIDA VE ULAŞTIRMA ZAMLARINDA REKOR"
Öztrak, Ocak ayları itibariyle, üretici fiyatının 2003'den bu yana en yüksek artışını gösterdiğini, gıdadaki artışın çok büyük olduğunu sabit ve dar gelirlilerin cebine giren paranın yılın ilk ayında hızla eridiğini söyledi. Önümüzdeki aylarda yeni zamların geleceği uyarısında bulunan Öztrak şöyle devam etti:
"Üretici fiyatlarındaki olağanüstü artış, çekirdek enflasyon göstergelerindeki gelişmeler, bu yıl çift haneli bir enflasyon yaşayacağımızı gösteriyor. Önümüzdeki aylarda TL'deki devalüasyonun başta enerji fiyatlarına yansıtılması ile beraber dar gelirli vatandaşlarımız zamlar altında daha çok ezilecek. Hükümet vatandaşın durumundan bihaber. Hala, 'Yüzde 5 olan enflasyon hedefini tutturacağız' diyerek ekonomi ve gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunu gösteriyor. Hükümet ekonomide bozulan güven algısını toparlayacak adımları derhal atmaya başlamalıdır. Bu çerçevede hükümet, hukukun üstünlüğüne zarar verecek eylem ve işlemlerine derhal son vermeli, Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığına yönelik kuşku bulutlarını dağıtmalıdır. Bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlara müdahalelerden vazgeçilmeli, asıl görevi enflasyonla mücadele olan Merkez Bankası üzerindeki siyaset gölgesi derhal kaldırılmalıdır. Ekonomimizin rekabet gücünü artırmak ve yeni küresel konjonktüre uyum sağlama kapasitesini güçlendirmek için gerçekçi bir yapısal reform takvimi açıklanmalıdır." 
Başbakan Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin çelişkili açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Öztrak, "Ancak, AKP'nin ekonomide ihtiyaç duyulan reformları yapabilecek takatinin kalmadığı görülmektedir. Buna karşın Başbakan ne yapacağını bilememekte, çelişkili açıklamalarına devam etmektedir. Ekonomide B ve C planlarından bahseden Başbakan birkaç gün sonra yaptığı açıklamayı yalanlamaktadır. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı her kritik dönemde olduğu gibi yine ortada görünmemektedir. Önümüzdeki 3 seçim, Türkiye'nin normalleşmesi, AB standartlarına kavuşması ve güçlü bir ekonomiye ulaşması için önemli bir fırsattır. Bugün geliri hızla azalan, işi riske giren vatandaşlarımız AKP'ye seçim sandıklarında gereken cevabı verecektir" diye konuştu. (HT/İD)