CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, torba kanunda yer alan ve hükümete kamu özel işbirliği çerçevesinde yapılacak sağlık tesisleriyle ilgili yeni yetkiler tanıyan düzenlemeye dikkat çekerek, "Hükümet bu düzenlemeyle zora düşen bir takım iş adamlarını kurtaracak; kendinden olan iş adamının sözleşmesinde her türlü kolaylaştırıcı düzenlemeyi yapabilecek; kendinden olmayanı ise süründürecek" dedi. Faik Öztrak, MİT Yasasıyla ilgili düzenlemelerin istihbarat örgütüne bankaların ve kamu kurumlarının veri tabanlarına yargı kararı olmadan ulaşma imkanı sağladığını, düzenlemenin bu yönüyle ekonomiye de ciddi zarar vereceğini ifade etti. Yasayla, Oslo görüşmelerinin de yasal hale getirildiğini hatırlatan Öztrak, "Bu, ülkenin bölünmesi noktasına gidebilecek gelişmeleri ortaya çıkarabilir. Tutamazsınız bunları…" ifadelerini kullandı. Öztrak, siyasette ve ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. AKP’nin Türkiye’de Anayasayı ayaklar altına alarak adı konmamış bir devlet krizi yarattığını ifade eden Öztrak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de internet yasasını onayarak, hükümetin "Hukuka ve kişisel hak ve özgürlüklere" karşı yaptığı darbeye ortak olduğunu ifade etti. HSYK yasasında Cumhurbaşkanı Gül’ün göstereceği tavrın önemli olacağını vurgulayan Öztrak, "Sayın Cumhurbaşkanı iktidarın bu darbe projesine de ortak olacak mı? Ülkenin tepe noktalarında yaşanan Putin-Medvedev tarzı ilişki Türk demokrasisinin katledilmesine neden olmamalıdır. Başbakan’ın Türk demokrasisi için kazdığı mezar çukuruna, Cumhurbaşkanı ülkeyi itmemelidir" dedi. "MİT YASASI TİCARİ SIRRI DA BİTİRECEK"

MİT yasasında yapılan değişiklikleri de değerlendiren Öztrak, yasanın istihbarat örgütüne bankaların ve kamu kurumlarının veri tabanlarına yargı kararı olmadan ulaşma imkanı sağladığını, bu şekilde Türkiye’de hem özel hayatın gizliliğinin hem de ticari sırrın tamamen biteceğini ifade etti ve yasanın bu yönüyle ekonominin işleyişine çok büyük olumsuz etki yaratacağını belirtti. "BAŞBAKAN OBAMA’YA DA HAİN DİYE BAĞIRDI MI?"

Başbakan’ın ABD Başkanı Obama’yla yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray’dan açıklanan tutanaklara da dikkat çeken Öztrak, tutanaklara göre Obama’nın Erdoğan’a hukuk devleti ilkelerine dayanan güvenilir politikaların; mali piyasaları "yeniden" ikna etmek için önemli olduğunu söylediğini kaydetti. Öztrak, "Türkiye’de bunu söyleyenlere vatan haini diyen Başbakan Obama’ya da ‘hain’ diye bağırarak telefonu kapatmış mıdır?" diye sordu. "TORBA YASAYLA HANGİ İŞ ADAMLARI KURTARILACAK?"

AKP’nin internet düzenlemelerini eklediği torba yasada dikkatten kaçan bir düzenlemeye de dikkat çeken Öztrak, "kamu-özel işbirliği" yöntemiyle yapılacak hastanelerle ilgili yapılan düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı’na yaptıracağı sağlık tesislerinin sözleşmelerinde bir takım tadilatlar yapma yetkisi verildiğini belirtti. Yapılan düzenlemeyle hükümete "Oyunun kurallarını, oyun başladıktan sonra değiştirme yetkisi verildiğini" ifade eden Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuyor? Bu ihaleler dağıtıldıktan sonra döviz kurları arttı. Faizler sıçradı. Bu projelerin finansmanı da daha pahalı hale geldi. Görülüyor ki hükümet şimdi zora düşen bir takım iş adamlarını bu şekilde kurtaracak. Ben hükümete açıkça soruyorum. Bu düzenleme ile hangi iş adamlarını kurtaracaksınız? Hükümet bu düzenlemeyle kendinden olan iş adamının sözleşmesinde her türlü kolaylaştırıcı düzenlemeyi yapabilecek; kendinden olmayanı ise süründürecektir. Türkiye’de halen "yap-işlet-devret",

"yap-işlet", "yap-kirala" yöntemleri çerçevesinde toplam 90 milyar dolarlık 173 projenin yürütüldüğünü ifade eden Öztrak, dünya ekonomisinde girilen yeni dönemde bu projelerin finansmanında sıkıntılar yaşanacağını, Bu projelere üstü açık ya da örtülü garantiler veren Hazine’nin üzerindeki risklerin artacağını söyledi. Öztrak torba kanunla yapılan düzenlemenin bu projelerin finansmanında yaşanan sıkıntıların göstergesi olduğunu ifade etti. "AKP’NİN HATALARININ FATURALARINI MİLLET ÖDEYECEK"

Türkiye’nin hukukun tepelendiği, kişisel özgürlüklerin alanının günden güne daraldığı “korku filmine benzerö günlerden geçtiğini belirten Öztrak, hükümetin ekonomi gündeminden koptuğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye’nin adı her gün en kırılgan ekonomiler listesinde anılıyor. ABD Merkez Bankası’nın son toplantı tutanakları açıklandı. Toplantıda Türkiye ekonomisindeki sıkıntılara 3 defa değinilmiş. Bu Türkiye’nin değil ABD’nin Merkez Bankası. Yine IMF’nin G-20 için hazırladığı değerlendirme notlarında Türkiye’nin ismi yaşanan son çalkantıdan en fazla etkilenen ekonomilerin başına konuyor. Yine politik gerginliğin arttığı ülkeler arasında Türkiye’nin adı, Ukrayna ve Tayland’ın hemen yanına iliştiriliyor. Daha bu sabah bir Japon kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi görünümünü pozitiften durağana çekti. Standard & Poor’s’tan sonra bu ikinci görünüm değişikliği. AKP’nin beceriksizliğinin kötü yönetiminin bedelini tüm millet olarak ödüyoruz. AKP’nin durumun ciddiyetini kavrayamamasının bedeli yüksek faiz ve buna rağmen düşmeyen yüksek döviz kuru nedeniyle uğranılan zararlar, artan fiyatlar azalan iş imkanları oluyor." "BAŞBAKAN YAPILAN YOLSUZLUK VE HIRSIZLIĞI GÖRME BANA OY VER DİYOR"

AKP’nin halka apaçık yalan söylediğini ve buna inanılmasını emrettiğini; Başbakan’ın da "Yapılan yolsuzluğu; rüşveti; hırsızlığı görme; istikrar için bana oy ver" tavrında olduğunu ifade eden Öztrak, "Halkımız, AKP döneminde sırtına yüklenen borç yükünün altında ezilmiştir. Şimdi vatandaşı ve ülkeyi borca batıran bu Başbakan, bunu halkına karşı bir koz olarak kullanmaktadır. Başbakan ‘Biz olmazsak istikrar olmaz, borçlarınızı ödeyemezsiniz’ diye vatandaşı ve iş dünyasını tehdit etmektedir. Biz ne yaparsak yapalım batmamak için bana oy vereceksin demektedir. Bu millet, bu tehditlere boyun eğmez. Bu hükümetin hesabının kesilmediği her gün, ileride insanımıza çıkacak faturayı kabartmaktadır. Bunların millete verecekleri bir şey kalmamıştır. Bu ülkenin en büyük istikrarsızlık kaynağı Başbakan’dır. Ülkenin kangreni ve kanseri haline gelen bu iktidar, halkın oylarıyla derhal kesilip atılmalıdır." "ASIL İSTİKLAL SAVAŞI ÜLKENİN KANINI EMENLERE KARŞI YAPILACAK"

Türkiye’nin güçlü ve pekçok imkana sahip bir ülke olduğunu fakat kötü yönetildiğini ifade eden Öztrak, "CHP geçmişte ekonomiyi iyi yönetmekte başarı hikayesi olan kadrolara sahiptir. ülke alternatifsiz değildir. Bugün ülkenin gerçek istiklal savaşı, yüzde şu kadar oy aldım istediğimi yaparım deyip bu ülkenin kanını emenlere karşı sandıkta vereceği savaştır" dedi. "OSLO GÖRÜŞMELERİ YASALLAŞIRSA, ÜLKE BÖLÜNMEYE GİDER"

Öztrak, MİT Kanunu’yla ilgili değişikliklerin sorulması üzerine, "Bu düzenlemenin ciddi sakıncaları vardır. Oslo görüşmeleri yasal hale getirilmektedir. Bunun yasal hale gelmesiyle bu ülkenin bölünmesi noktasına gidebilecek gelişmeler ortaya çıkabilir. Tutamazsınız bunları. Açıklamalar yapılıyor herkes görmezden geliyor. Seçimlerden sonra özerklik ilan edeceğiz diyor birileri. Kimse de buna kalkıp cevap vermiyor. Çok dikkatli izlenmeli" diye konuştu. "BU ÜLKE BU MANZARAYI HAK ETMİYOR"

Başbakan Erdoğan’ın kendisini dinleyen kişilerin yurtdışına kaçtığı yönünde açıklamalarının basına yansıdığının hatırlatılması üzerine Öztrak, "Bir başka TÜBİTAK görevlisi de bana baskıyla, dinleme cihazı ile ilgili, olmayanları da içeren bir rapor yazdırılmak istendi diyor. Bu görevli bunu kabul etmeyince görevden alınıyor. Başbakan’ın beni dinleyenler yurtdışına kaçtıkları için yargılanamıyor dediği ifade ediliyor. Adam yurtdışına kaçsa da yargılayabilirsiniz. Buna bir engel yok. Bu büyük ülke bu manzarayı hak etmiyor" ifadelerini kullandı.   (MV/FK)