İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya ait olduğu öne sürülen ses kayıtları üzerinden Bakan Ala'ya seslenerek, "17 Aralıkla ilgili Erdoğan'ın evine o akşam operasyon yapılacaktı. 'Yapmaya kalkan kim varsa hepsini sürün' diyor. Sen hangi ülkenin İçişleri Bakanısın, sen kimin için hizmet ediyorsun?" dedi.
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası'nda işadamlarıyla bir araya gelen CHP'li Umut Oran, ardından partisinin Osmaniye Belediye Başkan Adayı Mimar Haydar Aktürk'ün seçim bürosunda partilileriyle buluştu.
'AHLAKSIZ KONUŞMANIN HESABINI VERSİN'
Umut Oran, burada yaptığı konuşmada, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'ye ait olduğu öne sürülen ses kaydına değinerek, şunları söyledi:
"Bağımsız Sayıştay'a nasıl ahlaksız tekliflerle müdahale ettiğinin hesabını versin. Bu ülkenin, memleketin paralarının denetimini yapan Sayıştay'a ses kaydıyla baskı yapıp yönlendirdiği aşikar. Bir kere öncelikle CHP'ye dil uzatmadan önce gitsin yapmış olduğu ahlaksız, hukuksuz ve kanunsuz konuşmanın hesabını versin. Biz CHP olarak insanların inancına bakmıyoruz, biz her inanca saygılıyız. Biz insanların soyuna sopuna AKP gibi bakmıyoruz, hepsi bizim için eşit değerde. Biz Erdoğan gibi sürekli ayrımcılık yapmıyoruz. Dün baktığınız zaman Erdoğan'ın konuşmalarında, ayrımcılığı müdahaleyi öyle bir hale getirdi ki, 'Bunu ye bunu içme. Bunu giy, bunu seyret.' Dün milletin alışverişine de müdahale etti ve Türkiye'nin saygın kuruluşlarından Boyner Holding için 'Bu kurumdan alışveriş yapmayın' dedi. Böyle bir Başbakan olabilir mi? Türkiye'de bu güne kadar böyle bir Başbakan geldi mi? Biz onun için biz bu Başbakana 'Başbakan' demiyoruz, biz buna 'Başçalan' diyoruz."
BURASI DEVLET Mİ MAFYA MI?
Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ait olduğu öne sürülen ses kayıtları için de şöyle konuştu:
"İktidarın İçişleri Bakanı ile ilgili son bir haftadır her gün bir ses kaydı çıkıyor. Düşünebiliyor musunuz; iktidarın şu andaki İçişleri Bakanı ses kaydında valilere, emniyet müdürlerine kanunsuz emirler veriyor. Diyor ki, 'Şu gazeteciyi gözaltına alın. Kır kapıyı gir içeriyi ne olursa olsun al o gazeteciyi.' Bunu iktidar partisinin İçişleri Bakanı diyor. 17 Aralıkla ilgili Erdoğan'ın evine o akşam operasyon yapılacaktı. 'Yapmaya kalkan kim varsa hepsini sürün' diyor. Sen hangi ülkenin İçişleri Bakanısın, sen kimin için hizmet ediyorsun? Bakan, Başbakan evlatlarının hizmetkarı mısın, yoksa sen bu vatanın evlatlarının hizmetkarı mısın? Böyle bir İçişleri Bakanı olur mu? Yine bu hafta iddialar, ses kayıtlarında, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na İçişleri Bakanı 'Şu siteyi kapat, şu siteye müdahale et' diye talimat veriyor. Yine bir malum savcı için 'Oraya gelirse hemen tutuklayın ve gereğini yapın' diyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti mi, yoksa bir mafya bir çete mi? Oradaki ses kayıtlarına baktığınız zaman, sanki bir çete, mafya, bir sürü kirli işler bir sürü kanunsuz emirler. Türkiye Cumhuriyeti bunları kaldıramaz, bunlarla yaşayamaz. Türkiye Cumhuriyeti halkımız 15 gün sonra 30 Mart'ta bunlardan inşallah temizlenecek, arınacak."
'SUÇUNU KABUL EDİYORSAN İSTİFA ET'
Bakan Ala'yı, yolsuzluklarını üzeri örtbas etmekle suçlayan Oran, "Ya çık 'Bunlar yalandır' de, yalan olduğunu ispat et ve bunları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulun. Eğer bunu yapmıyorsan da, suskun kalıyorsan da sen suçunu kabul ediyorsundur. Suçunu kabul ediyorsan da istifa et, bunun başka bir yolu yok. İstifa etmeyeceksen de 15 gün sonra bu halk sana gereken cevabı sandıkta verecektir. Siyaset kurumu halkın, vatandaşın sorununu çözmek, hizmet etmek ve yatırım yapmak için vardır. Türkiye'de gelinen nokta ise işte bakan, Başbakan çocuklarının, onların hırsızlıklarını, onların yolsuzluklarını örtbas etmek için uğraşıyor. Bir tarafta 9 ay bir vatan evladı, hastanede komada yatıyor, üstelik polisin silahından çıkan gaz fişeğinden yaralanmış, hiç kimse aramıyor, öbür tarafta da söz konusu Başbakanın, bakanın evladına gelince de bir bakıyorsunuz 5 bin polis bir günde yer değiştiriyor, binlerce hakim savcının yeri değiştiriliyor. Böyle bir devlet anlayışı olmaz. Biz bu döneme son vermek zorundayız" diye konuştu.
Umut Oran, konuşmasının ardından esnafı ziyaret etti.

İE(OA/CK) (FOTOĞRAFLI)