ANKARA,() - CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Almanya ve ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde; ''Türkiye'nin en üst düzey siyasetçilerinin yazışmalarına sızmak isteyen NSA'nın 2006'da başlattığı 'Türkiye'ye Yüklenme Programı' sadece 6 ayda başarıya ulaşarak bilgisayarlara sızıp, Türkiye'nin sırlarını ele geçirmesi nasıl mümkün olabilmiştir?'' diye sordu. Oran'ın TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu sorular yer aldı; '' ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve İngiliz istihbarat kuruluşu GCHQ'nun Türk bakanları, ABD'deki Türkiye Büyükelçiliğini ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcilerini 2007 yılından bu yana takip etmeleri niçin önlenemedi? Bu durum yurt dışı temsilciliklerimizin istihbarata karşı koyma, korunma önlemlerinin yetersizliğini ortaya koymuyor mu?

- Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat kuruluşu BND'nin yıllardır Türkiye'yi dinlediğine ilişkin haberler yapması karşısında hükümetinizin Almanya'nın bu tavrı için aldığı önlem ve uyguladığı yaptırımlar var mıdır, bunlar nelerdir?

- ABD eski Gizli Servis çalışanı Edward Snowden'in ifşa ettiği NSA'nın 2007 yılına ait çok gizli belgelerine göre, Türkiye'nin Washington'daki Büyükelçiliği ve rezidansının dinlenmesi neden önlenemedi?

- Washington Büyükelçiliğimizin dinlenmesine ilişkin olarak Temmuz 2013'te TBMM'ye sunduğum 7/28268 sayılı soru önergeme verdiğiniz 5 Ağustos 2013 tarihli yanıtta, “hassasiyetinizi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e ilettiğiniziö bildirmiştiniz. Bu görüşme sonrasında Kerry'den size bir geri dönüş oldu mu, ABD herhangi bir şekilde ve düzeyde Türkiye'den özür diledi mi, iyi niyetli hangi girişimlerde bulundular?

- Washington Büyükelçiliğimizin NSA tarafından 'pudra' kod isimli bir programla tüm telefonlarının dinlenmesi ve tüm bilgisayar yazışmalarının kopyalanmasının önüne nasıl geçeceksiniz?

- ABD Başkanı'na her altı ayda bir sunulduğu belirtilen Ulusal İstihbarat Önceliklerinin Çerçevesi (NPF) Başlıklı belgenin, Nisan 2013 tarihli versiyonunda Türkiye'nin 'hedef ülke' olarak tanımlanması karşısında hangi önlemleri alacaksınız?

-Türkiye'nin en üst düzey siyasetçilerinin yazışmalarına sızmak isteyen NSA'nın 2006'da başlattığı 'Türkiye'ye Yüklenme Programı' sadece 6 ayda başarıya ulaşarak bilgisayarlara sızıp, Türkiye'nin sırlarını ele geçirmesi nasıl mümkün olabilmiştir? Hükümet üyeleriniz için çok özel bilgi ve sistem güvenliği uygulanmıyor mu? Bilgi güvenliği sisteminde nerede açık var, bunu giderdiniz mi?

-ABD'nin Türkiye hakkında edindiği gizli bilgileri 'Beş Göz' adı verilen anlaşma içinde olduğu Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ile paylaşması karşısında bu ülkeler nezdinde bir girişiniz olacak mı?''