CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ses kayıtları ile birlikte yapmış olduğu konuşmayı haber yapan Bugün ve Cumhuriyet Gazetesi muhabirlerine yönelik soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca inceleme başlatılmış olmasını eleştirdi.
Oran, bu inceleme ile birlikte muhalefetin sesinin kesilmeye çalışıldığını savunurken,  CHP'nin TBMM çatısı altındaki 18 Şubat 2014 tarihli grup toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı konuşmayı ve bu konuşmada yer alan yolsuzluk iddialarını  haberleştiren Bugün ve Cumhuriyet Gazetesi muhabirlerine yönelik soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca inceleme başlatıldığını söyledi. Oran, şöyle dedi:
"Anayasanın 83'üncü maddesine göre: "TBMM üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine Meclis'ce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.  CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun son iki haftadır TBMM Grup toplantısında, mahkemenin Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması kapsamında verdiği yasal izinle yapılan telefon dinleme kayıtlarını dinletmesi üzerine savcılara yaptığınız sözlü suç duyurusu üzerine söz konusu haberleri yapan gazeteciler hakkında soruşturma açılması rastlantı mıdır? Temel basın görevini yerine getirerek ana muhalefet partisinin grup toplantısını haberleştirmek isteyen gazeteciler için de ayrıca girişiminiz oldu mu? Bugün ve Cumhuriyet muhabirlerine yönelik olarak özel bir suç duyurusunda bulundunuz mu? Yasama dokunulmazlığı kapsamında söylenen sözleri haberleştirmek de yasalara uygunken, bunu haberleştiren muhabirlere suç duyurusunda bulunmanızın yasal gerekçesi nedir? ABD'de veya AB'de bu tür bir uygulama var mıdır? Anamuhalefet Partisi Liderinin, CHP milletvekillerine ve yurttaşlara seslendiği haftalık grup konuşmasında neler konuşması gerektiğine de mi siz karar vereceksiniz, konuşmalar öncesinde sizden izin almak mı gerekiyor? Dünyada demokrasi ile yönetilen başka herhangi bir ülkede böyle bir uygulama var mıdır? "Gazetecilere açılan bu soruşturmayla muhalefetin sesi kısılmak isteniyor" şeklinde kamuoyunda oluşan algının gerçeklik payı nedir?"
Oran, bu soruşturmanın, AK Parti Hükümeti aleyhine haber yapılmaması için basının doğrudan sansür edilmesi anlamına mı geldiğini sorarken, "2003- 2013 yılları arasında, hakkında suç duyurusunda bulunduğunuz, hakaret davası açtığınız gazeteci, muhabir ve gazete köşe yazarı sayısı yıllar itibariyle kaçtır?" diye sordu. (HT/İD)