HATAY, () - CHP Hatay milletvekilleri Refik Eryılmaz ile Mehmet Ali Ediboğlu, Hatay Valisi Celalettin lekesiz tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderildiği iddia edilen 'IŞİD Raporu' ile ilgili bir değerlendirme yaparak, Lekesiz'in IŞİD'le ilgili tespitlerinin yıllardır kendileri tarafından hükümete yönelik çağrılarla birebir örtüştüğünü belirtti.
Basına yansıyan ve Vali Celalettin Lekesiz'e ait olduğu öne sürülen Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye sınırındaki illerde yapmış olduğu faaliyetleri içeren raporla ilgili olarak Milletvekilleri Eryılmaz ile Ediboğlu yaptıkları ortak açıklamada, raporun Lekesiz tarafından tekzip edilmediği belirtilerek, "Bu açıklama aslında bizim 3 yıldır dile getirdiğimiz gerçeklerin, yani malumun ilanıdır' denildi.
'HÜKÜMET UYARILARIMIZI ÖNEMSEMEDİ'
Vali Lekesiz'in raporunda İran, Irak, Lübnan ve Mısır dışındaki ülke vatandaşlarının IŞİD'e katılmak için Suriye'ye geçişlerde genelde Türkiye topraklarını ve özellikle Hatay sınırlarını kullandığına dikkat çektiğini belirten Eryılmaz ve Ediboğlu'nun açıklamasında konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"İçişleri Bakanlığı'na gönderilen ve birçok yaygın medyada da yayınlanan rapora göre, Türkiye üzerinden IŞİD örgütüne katılımlar konusunda, IŞİD'in Türkiye'yi 'tağut' (kafir) ilan ettiğini belirten Lekesiz, 'ABD'nin 11 Eylül'den sonra izlediği politikayı biz de izleyelim ve yabancı mücahitlerin Suriye'ye illegal geçişini engelleyelim' ifadesine yer verdiğini öğreniyoruz. IŞİD'in sınır illerindeki faaliyetleri konusunda İçişleri Bakanlığına gönderdiği bu özel yazıda Vali Lekesiz; Suriye'deki çatışma bölgelerine katılmak amacıyla diğer iller ve yabancı ülkelerden Hatay'a gelenlerin Reyhanlı'nın sınır köyü olan ve 30 mart seçimleri sonrası mahalleye dönüşen Bükülmez, Kuşaklı, Beşaslan'ı, Altınözü'nde Hacıpaşa'yı, Yayladağı bölgesinde ise Güveçci'yi kullanarak sınır kaçakçıları vasıtasıyla illegal olarak Suriye'ye geçiş yaptığını belirtti. Suriye'deki çatışma bölgelerindeki IŞİD üyelerinin sınır hattından Hatay ve ülkeye yönelik; bomba yüklü araç, adam kaçırma ve sınır birliklerine dönük eylem duyumları alındığını da belirten Lekesiz, raporunda IŞİD'in faaliyetlerine de geniş şekilde yer verdi. Suriye krizinin başladığı Mart 2011 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından 'Cihad' adı altında gerek kandırılarak, cennet vaat edilerek, gerekse para verilerek getirilen lejyoner ve cahil güruh, Suriye'de savaşın şiddetinin artmasına yol açtığı gibi bu yaptıkları vahşi katliamların özellikle sınır illerimize ve Türkiye'ye etkilerinin olacağını ve Türk dış politika uygulayıcılarının bu vahşi cihatçı grupları desteklememeleri yönünde sürekli uyarmaktaydık. Maalesef bugün bu söylediklerimizin bir bir doğru çıktığını ve Türkiye'nin Suriye politikasının duvara tosladığına şahit olmaktayız. Sayın Valinin basına yansıyan bu raporda belirttiği 'IŞİD eylemlerinin seyri Türkiye'ye dönecek' tespiti bizim yıllardır dile getirdiğimiz çağrılarla örtüşmektedir. Ancak esefle belirtmek isterim ki; yaptığımız bütün uyarılarımız hükümet yetkilileri tarafından önemsenmedi."
'SURİYE YANLIŞINDAN DÖNÜLMELİ'
Hatay'da dün bir kişinin Suriyeliler tarafından bıçaklanarak ağır yaralandığını hatırlatıp Suriyelilerin karıştığı olaylara dikkat çeken Milletvekilleri Refik Eryılmaz ile Mehmet Ali Ediboğlu, son olarak şunları kaydetti:
"Tehlike artık kapımıza dayanmıştır. Mülteci, cihatçı ve kaçak işçi sorunuyla birlikte kentte güvenlik tehdidi had safhaya ulaşmıştır. Bu, kentimizde yaşanan ilk saldırı değil. Bölgemizde yaşanan bu acı bilançonun baş sorumlusu AKP hükümetidir. O halde ülkemizin ve bölgemizin daha fazla kaybetmemesi için her zaman barışı, diyalogu öne çıkarmalı, yeni bir Sevr batağına düşmeden ve ağır bedeller ödemeden Suriye konusunda yanlıştan acilen dönülmelidir."

(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)