ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarda Nijerya'da 200 kız öğrenciyi kaçıran Boko Haram örgütüne yönelik herhangi bir ifade olmadığını iddia etti. Loğoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Söz konusu örgüte, THY yoluyla silah ya da herhangi başka bir malzeme taşınmış mıdır?" diye sordu.
Loğoğlu tarafından verilen soru önergesi şöyle:
"Afrika kıtasının en büyük nüfusa sahip ve son dönemde bölgesel güç olarak tanımlanan Nijerya, bir süredir ülkede etkin olan El Kaide bağlantılı Boko Haram adlı terör örgütünün saldırılarına sahne olmaktadır. Nijerya'da batılı eğitim veren okullara saldıran ve öğrencileri öldüren örgüt, geçtiğimiz haftalarda 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmış ve onları 'satacağını' ilan etmiştir. Son olarak, örgütün 21 Mayıs'ta Jos kentinde gerçekleştirdiği iddia edilen saldırılarda 100'ün üzerinde kişi hayatlarını kaybetmiştir. Nijerya'da giderek artan tansiyonun, ülkenin Müslüman ve Hristiyan nüfusları arasında bir çatışmaya dönüşme ihtimali vardır. Bunun üzerine, meseleyi ele alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Boko Haram'a yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştır. Son yıllarda Afrika'ya açılmaya çalışan ve bu bağlamda kıtadaki diplomatik temsilciliklerini artıran Dışişleri Bakanlığı Nijerya'daki gelişmelere ilişkin olarak ilki 8 Mayıs, ikincisi de 21 Mayıs'ta olmak üzere iki açıklama yayımlamıştır.
Söz konusu açıklamalarda saldırıları düzenleyen örgüte yönelik herhangi bir ifadenin yer almaması kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Bu itibarla konuya ilişkin olarak yanıtlanması istenen sorular şunlardır:
1)Boko Haram bir terör örgütü müdür?
2)Söz konusu örgüte, THY yoluyla silah ya da herhangi başka bir malzeme taşınmış mıdır?
3)Yapılan açıklamalarda Boko Haram örgütünün zikredilmemesinin sebepleri nelerdir?
4)BMGK'nın Boko Haram'a yönelik yaptırım kararına Hükümetiniz uyacak mıdır?"

(BY/SS)