CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, "Cenevre'de Suriye muhalefeti olmadan, İran olmadan yapılacak Suriye konulu toplantının başarı şansı yoktur. İran'ın olmadığı bir ortamda varılacak herhangi bir çözüm kalıcı olmayabilir. ABD Dışişleri Bakanı gel diye çağırıyor Davutoğlu gidiyor. Daha önce en az iki defa parmakla çağrılan bir Dışişleri Bakanıdır Davutoğlu. Bu Sayın Bakan ve Sayın Başbakan Erdoğan günlerdir ABD'yi, İsrail'i ve bazı batılı ülkeleri Türkiye'ye komplo yapmakla suçlamıyorlar mı?" dedi. "ABD DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU'NA, GEL DİYOR SAYIN DAVUTOĞLU GİDİYOR"

Gazetecilerle sohbet ederken, Dışişleri Bakanlığı'nın dün düzenlediği 6. Büyükelçiler Konferansını değerlendiren Loğoğlu, "Dışişleri Bakanı'nın konuşmasının ilk 40 dakikasını dinledim ve hayretten hayrete düştüm. Sayın Bakan demokrasiden bahsetti. Allah Allah dedim, hangi ülkede yaşıyor Sayın Bakan acaba diye düşündüm" dedi. Bir soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun görüşmesine ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, "Türkiye'nin içişlerine karışmıyoruz" açıklamasına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu bu konuda, "Sayın Kerry'i nerede, "Türkiye'nin içişlerine karışmıyoruz" diyor? ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nde. Davutoğlu'nu Amerikan bayrağının önüne koyuyor, kendisi Türk bayrağının önünde konuşuyor. Bu tesadüfi bir şey de olabilir ama ben emekli bir diplomat olarak şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Paris'te Türkiye büyükelçiliği de var. Amerikan Dışişleri Bakanı'nın söyleyeceği bir şey varsa bu görüşme Türkiye büyükelçiliğinde de olabilirdi, ama normali her iki bakan da üçüncü bir ülkede oldukları için daha nötr bir yerde buluşabilirlerdi. Diplomatik geleneğin gereği bu idi. Daha derin de bizi rahatsız eden unsurlar da var. ABD Dışişleri Bakanı, çağırıyor Davutoğlu'na, gel diyor. Sayın Davutoğlu gidiyor. Daha önce de, en az iki defa parmakla çağrılan bir Dışişleri Bakanı Davutoğlu. Bu Sayın Bakan ve Sayın Başbakan Erdoğan, günlerdir ABD'yi, İsrail'i ve bazı dış mihrakları komplo yapmakla suçlamıyorlar mı? O zaman bir noktada Sayın Başbakan'ın ve Sayın Davutoğlu'nun günlerdir savundukları, muhtemelen bundan sonra savunmaya devam edecekleri, komplo ile dış güçler var tezi çöküyor" ifadelerine yer verdi. "İRAN'IN OLMADIĞI BİR ORTAMDA ÇÖZÜM KALICI OLMAYABİLİR"

Suriye konusunda Cenevre'de yapılacak toplantının 22 Ocak'ta gerçekleştirileceğinin aşağı yukarı kesinleşmiş gibi olduğunu ifade eden Loğoğlu, "Suriye muhalefeti olmadan yapılacak bir konferansın başarı şansının olmadığını peşin olarak söyleyebiliriz. İran'ın olmadığı bir ortamda varılacak herhangi bir çözüm kalıcı olmayabilir. Ancak İran'ın ve davet ederlerse Türkiye'nin katılımıyla yapılacak bir müzakere süreci neticesinde gelinecek çözümün kalıcı olabilmesi için Türkiye ve İran'ın iki önemli bölge ülkesi olarak bu çözümün arkasında olmaları, bu çözüme destek vermeleri gerekir. Bunun yokluğunda varılacak çözüm maalesef kalıcı olmayabilir" dedi. "TÜRKİYE EL KAİDE İLE KOMŞU HALİNE GELDİ"

Loğoğlu, "İç ve dışta rahatsızlık yaratan her olayda Adana'nın adı geçiyor. Bundan rahatsızlık duyuyorum. Tırlar, otobüsler, havan topları, sarin gazı.. Adana ne hale geldi? Bunun sorumlusu, bu ülkeyi yöneten AKP'dir. AKP'nin yanlış politikalarıyla Türkiye, El Kaide ile komşu haline geldi, Suriye ile Irak'ta bölündü ve Türkiye ateş çemberine alındı. CHP bu tezgahları açıkladı, açıklamaya devam edecek ve oyunları bozacak" diye konuştu. (MV)