ANKARA () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Mısır'ın öncülüğünde İsrail- Filistin arasında ateşkes girişiminin gerçekleşmesine, AK parti iktidarının yardımcı olması gerektiğini söyledi.
Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını kınayan Loğoğlu, İsrail saldırılarının sona erdirilmesi ve akan kanın durmasının Orta Doğu barış süreci ve bölgenin geleceği bakımından temel bir öncelik olduğunu vurguladı. Loğoğlu şunları söyledi:
"Mısır, bu bağlamda kendisine yapılan çağrılara yanıt vererek bir ateşkes girişiminde bulunmuş ve bu girişimini somutlaştırarak taraflara ve dünyaya sunmuştur. Bu girişime İsrail'in olumlu karşılık verdiği anlaşılmaktadır. Bölgede yaşanan gelişmeler ve son olarak Mısır'ın söz konusu önerisi göstermiştir ki, AK Parti iktidarı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu izledikleri basiretsiz, kibirli ve savurgan politikalarla, Türkiye'yi Orta Doğu'da barış ve istikrar arayışlarının etkisiz, istenmeyen ve dışlanan bir aktörü konumuna sürüklemişlerdir. Ne yazık ki Türkiye'yi artık bölgesindeki olaylara yön veren, "düzen kurucu" ve istikrar üretici değil, gelişmeleri sadece seyredebilen ve çatışmalara taraf olan bir ülke haline getirmişlerdir. AK Parti iktidarına şimdi düşen ise, hiç olmazsa Mısır'ın öncülüğündeki ateşkes girişiminin gerçekleşmesine yardımcı olmak ve etkilediğini iddia ettiği tarafları bu ateşkesi kabul etmeye ikna etmektir. CHP, Mısır'ın bu sorumlu girişimini ve İsrail'in ateşkese uyma kararını olumlu bulmakta ve desteklemektedir."
Tarafların ateşkes çağrısına uyması barışa yeni bir fırsat verilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bölge artık barışa susamıştır. Bu nedenle, ateşkes bir an önce uygulamaya konulmalı ve Filistin- İsrail müzakerelerinin yeniden başlatılması için ortamın olgunlaştırılmasına çalışılmalıdır."