Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2 yıl önce verdiği soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Katar’da 46 , Suudi Arabistan’da 52 gün konakladıklarının ortaya çıktığını söyledi. Kart, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerine ait kargo uçaklarının silah, mühimmat ve savaşçı taşıdığını iddia etti ve hükümetin anayasayı ihlal ettiğini ileri sürdü.
CHP Konya İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2 yıl önce verdiği soru önergesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 26 Mayıs 2014 de cevap verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Nisan 2012'den bu yana Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar düzeyinde Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan ziyaretleri sorguluyorum. Israrla bu konuyu takip ediyorum. 2 yıl boyunca hükümet ve Dışişleri Bakanı 5-6 önergemize cevap vermedi. En son nihayet 26 Mayıs 2014 tarihinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzasıyla verilen cevaba göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Katar’da 46 gün kalıyorlar, Suudi Arabistan’da 52 gün konaklıyorlar. Bu paylaştığımız bilgiler tamamen önerge cevaplarına bağlıdır.''
ELİMİZDE GÖRÜNTÜLER VAR
Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerine ait kargo uçaklarının silah, mühimmat ve savaşçı taşıdığına dair ellerinde görüntü olduğunu iddia eden Atilla Kart, bu konuda da şunları söyledi:
"Yine Ocak 2013 tarihinden bu yana şunu sorguluyoruz. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait nakliye uçakları Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş kalkış yapıyorlar. Genellikle saat 21.00’den sonra büyük tonajlı nakliye uçaklarının Suudi Arabistan’dan silah ve mühimmat taşıdığını veya savaşçı taşıdığına dair bulgular, belgeler ve görüntüler tarafımıza ulaştığı içindir ki; 5-6 önergeyle bu uçaklar da gelen silahla mühimmatın ve savaşçıların kim olduğunu soruyoruz. Bunlara da uzun süre cevap alamadık. 18 Nisan 2013 tarihi itibari ile Ankara’ya inen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait nakliye uçağı sayısı 16 uçuş gerçekleştirdi. Bizim tespitlerimiz, bize ulaşan belgeler ve görüntüler. Ama gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu biliniyor.''
Atilla Kart, olayın Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerken de "'Türkiye aslında Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait nakliye uçaklarının silah ve mühimmat taşımasına ve muhtemelen savaşçı taşımasına zemin hazırlamak suretiyle aslında, Anayasa'nın 92'nci maddesini ihlal etti. TBMM'nin iradesi olmadan bir anlamda savaşın içerisine girdi'' dedi.
ÇUVAL HADİSESİNDEN DAHA VAHİM BİR SÜREÇ
Atilla Kart, Diyarbakır'daki bayrağın indirilmesi ve Musul Başkonsolosluğu'nu basan IŞİD militanlarının görevlilerimizi rehin almasının da hükümetin acizliğini gösterdiğini söyledi. Kart, "Diyarbakır’da bir bayrak olayıyla karşı karşıya kaldık. Bir hafta sonra Irak’da Musul’da Konsolosluğumuz kuşatılıyor. Teslim alınıyor ve devamında da bayrağımız indiriliyor. Bir hafta içerisinde yaşananlar bu çuval hadisesinde daha vahim süreçlerdir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI