CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Konya'nın Ereğli İlçesi'ne bağlı Orhaniye Köyü'ndeki cemevinin elektriğinin fatura ödemesinin gecikmesi nedeniyle kesildiğini belirterek, konuyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.
CHP Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle cemevleri hakkındaki soru önergesini, TBMM Başkanlığı'na sundu. Konya'nın Ereğli İlçesi'ne bağlı Orhaniye Köyü'nde bulunan cemevinin elektriğinin kesildiğini belirten Kart, şunları söyledi:
"Orhaniye Köyü'nde bulunan cemevi, 2008 yılından bu yana ibadethane olarak hizmet vermektedir. Cemevinde aynı zamanda cenaze hizmetleri amacıyla morg bölümü de bulunmaktadır. Şimdiye kadar 100’e yakın vatandaşımıza hiçbir inanç ayrımı gözetilmeksizin morg hizmeti aksatılmadan verilmiştir. Cemevinden yararlanan ve inançlarının gereğini yerine getiren halk, bugüne kadar elektrik giderlerini aksatmadan, düzenli olarak ve imece usulüyle ödemiştir. Hal böyle olmasına rağmen Muharrem ayı sebebiyle yoğunluğun olduğu Kasım ayına ait A/061345 sayılı, 406.70 TL bedelli faturanın geciktirildiğinden bahisle, ilgililerine usulünce tebligat yapılmadan ve haber verilmeden cemevinin elektriği 16 Ocak 2014 tarihinde kesilmiştir. Yoklukta yapılan kesinti işlemi uygulanırken kapılar zorlanmıştır. Kapatma işlemini müteakip olaydan haberdar olan belde halkı, yine kendi imkanlarıyla ödemeyi hemen yapmış ve elektriği açtırmıştır."
Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları arasında ayırımcılık yapmadığını her zaman ifade ettiğini hatırlatan Kart, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin kamu kaynaklarından karşılanması için en son CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes tarafından kanun teklifi verildiğini söyledi. Kart, soru önergesinde, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
"Cemevlerinin elektrik giderlerinin kamu kaynaklarından karşılanması için Belediye mevzuatında ek madde düzenlemesi yapılmasını neden engelliyorsunuz? Bu engellemenin sürdürülmesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında bütçe hakkı üzerinden ayırımcılık yapılması anlamına gelmez mi? Bu ayırımcılığı yapmaya devam edecek misiniz?"