CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, PKK tarafından kaçırılan çocuklarla ilgili hükümeti sorumluluk almaya çağırdı.
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve beraberindeki CHP'li kadın milletvekilleri TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır'da çocukları dağa götürülen annelerin çağrısı üzerine, kendilerinin de hükümete bir çağrıda bulunmaya karar verdiklerini belirten Kaleli, şöyle dedi:
"Ülkemizde ciddi anlamda umutsuzluk ve güvensizlik her kesimin sorunu olmaya devam etmektedir. Hukukun tahrip edildiği, adalet duygusunun zedelendiği bu ortamda, samimiyetsiz, zorlamayla atılan adımların halkta karşılık bulmadığı gerçeği ortadadır. Halkı nefret söylemleriyle dışlayan bir liderin hak ve özgürlükler konusunda inandırıcı olmadığı da açıktır. Doğu ve Güneydoğu'da 30 yıldır süren çatışmalardan en çok kadınlar ve çocuklar etkilenmekte, en temel insani hakları ellerinden alınarak çoklu travmalara maruz bırakılmaktadır. AKP içinde bulunduğumuz şeffaf olmayan müzakere sürecinde, kalıcı çözüm noktasında adımlar atmayarak, dağı hala bir seçenek olarak göstermeye devam etmektedir. Çaresizliğin insanları açlığa mahkumiyetle, ölüme mahkumiyet arasında bir tercih yapmak zorunda bıraktığına Soma maden cinayetiyle bir kez daha tanık olduk. 'Dağa çıkan kurdu görür' sözünü doğrularcasına herkes, Türkiye'de yaşamanın başlı başına bir risk olduğunun farkındadır."
Kaleli, insanların riskler arasında tercih yaparak yaşamlarını hiçe sayacak noktaya gelebildiğini, barışçı demokratik hak kullanımlarının bile ölümle püskürtülerek caydırılmaya çalışıldığı Türkiye'de gençlerin belletilmiş çaresizliğe kurban edilmesinin en çok da anneleri üzdüğünü söyledi. CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, şöyle devam etti:
"Çocuklarımızın bir savaşın tarafı haline getirilmesine, yasa dışı bir yapının insafına terk edilmesine karşıyız. Kayıp çocuk ülkesi haline gelen Türkiye'de, hükümetin yanlışlıkların kurbanı çocuklar olmamalıdır. Toplumu kutuplaştırmaya ve ayrıştırmaya yönelik suçlama, yaftalama ve nefret söylemlerine son verilmesini istiyoruz. Müzakerelerin amacı sadece ateşkesten ibaret değildir. Neden sonuç ilişkileri çok yönlü sorgulanmadan bu tür olayların önünün alınamayacağı gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Çocukların can güvenlikleri sağlanarak ailelerin yanına dönüşü için gereken yapılmalı, yargı ortamıyla baş başa kalmamaları için gereken önlemler alınmalıdır. Evladını yetiştirirken kendini sürekli sorgulayan, nerede yanlış yaptım diyebilen anneler olarak, vicdani ve insani sorumlulukla bu açıklamayı yapmayı görev biliyor, annelerin evlatlarına biran önce sağ salim kavuşmasını diliyor ve hükümeti sorumluluk almaya çağırıyoruz."

(HT/İD)