CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 10 Ağustos seçimleri öncesi 'Risk aldım' sözlerini hatırlatarak, "Bence ortada bir hezimet var. Bu riskin bedeli kurultaydır. Genel başkan partiyi kurultaya çağırmalıdır" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından CHP'deki kurultay tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Muharrem İnce, eleştirilerini partinin yetkili organlarında yaptığını, ancak faydasını görmediğini belirterek, parti kurullarının işlevini yitirdiğini savundu. "CHP'nin üst organlarında bu konuşmaları yapmanın hiçbir anlamı yoktur" diyen İnce "Bu organlar Sayın Genel Başkanın kimlerle aldığı belli olmayan kararlarını onay makamı haline gelmiştir. Bu organlarda itiraz söz konusu değildir" diye konuştu.
HİÇ KİMSENİN ADAYDAN HABERİ YOKTU
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylık sürecini değerlendiren İnce şunları kaydetti; "Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 130 milletvekilinin hiçbiri, 81 il başkanında hiçbiri, 60 PM üyesinden hiçbiri sayın adayı önermemiştir. Hiçbirininde bu adaydan haberi yoktur. Bu eleştirilerin Sayın Cumhurbaşkanı adayının kişiliğiyle, birikimiyle hiçbir alakası yoktur. Türkiye kuşatılırken CHP, ortak aklı kullanmadığı için yanlış kararlar vermektedir. Benim böyle bir ortamda itirazlarım şunlardır; "-Cumhurbaşkanı adayının tek başına belirlenmesi. Bir üç grup başkanvekiliyiz, televizyondan öğrendim. Sayın adayın partimizin önemli bir kesimiyle kan uyuşmazlığı olabileceğini düşünememektir, bunu öngörememektir. Sandığa gidiş heyecanı bir coşku yaratmak yerine 'tıpış tıpış gideceksiniz' diyerek halkla inatlaşmaktır. Seçmen sandığa tıpış tıpış değil, koşarak gitmelidir. Bunu yaratmakta genel başkanın işidir."
GENEL BAŞKAN PARTİYİ KURULTAYA ÇAĞIRMALI
İnce, çatı adayın matematik bilime ters olduğunu öne sürerek, "Birinci turda çatı aday göstermek matematik bilimiyle ters düşmektir Ben kapalı kapılar ardında şunu söylemiştim: Birden fazla adayın gösterilmesi katılımı arttıracaktır ve katılımın artmasıyla Erdoğan birinci turda seçilemez. Arkadaşlarımızı aday gösterelim katılımı arttıralım dedim. Bunu öngörememek siyaseten cahilliktir. Aday kiminle belirlendi? Bunu öğrenmek, benim ve kamuoyunun hakkı. Sayın Genel Başkan risk aldığını söylemişti. Bu risk nedir? Bence ortada bir hezimet var. Böyle bir ortamda amacım partimi yıpratmak değil, çözüm üretmektir. Bu riskin bedeli kurultaydır. Genel başkan partiyi kurultaya çağırmalıdır" ifadelerini kullandı.
''TÜRKİYE'NİN CHP'YE İHTİYACI VAR''
CHP tüzüğüne göre kurultaya gidilmesi için 3 yol olduğunu söyleyen İnce, yarıdan bir fazla delegenin imzasıyla kurultaya gidilmesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun yıpranacağını söyleyerek, ''Ben genel başkanımın, ağabeyim bu duruma düşmesini istemem. Buna göre gerek yok, o zaman hemen istifa etmeniz gerekir. Genel başkan partiyi kurultaya taşımalıdır. Bu hezimetin üzerine yanındaki arkadaşlarını dinlememelidir. Türkiye'nin, Ortadoğu'nun, CHP'ye ihtiyacı var. Ben genel başkanın yakında bir kurultay toplayacağını seziyorum. Umarım dediğim gibi olur'' diye konuştu.
''CHP, YENİ KADROLARLA, YENİ UFUKLARA YELKEN AÇMALIDIR''
Muharrem İnce, basın toplantısını yalnız yapmadığını dile getirerek; ''Ben yalnız değilim, benimle birlikte bu salonda CHP'nin vicdanı var, iktidara susamış partimin evlatları var. CHP derman olmalıdır, umut, çözüm olmalıdır. Yeni kadrolarla, yeni ufuklara yelken açmalıdır. Sayın genel başkanın da çok kısa önce Gezi ruhuyla CHP'ye hırs ve enerji kazandırmak isteyip de beklentisi gerçekleşmeyenlerin umudunu kırmaması için, Türkiye'nin önünü açması için kurultayı toplamasını hep birlikte isitiyoruz. Halk, taban bunu istiyor'' dedi.
''UYARI ALMAK BİZE YAKIŞMAZ''
'Genel başkanlığa aday olur musunuz?' sorusunu İnce, ''Genel başkanlığa aday olacak kişi bunun kararını kendi karar veremez. Buna sorumlu delegeler karar verir. Böyle bir zemin oluşursa buna o zaman bakarız. Aday olunmaz, gösterilir. Her zaman elimi taşın altına sokarım. Ama böyle bir değerlendirme yanlış olur, takdiri delegelerindir. Ben makam mevki peşinde değilim. Ben etik bilirim. Grup başkanvekilliğine yapışmadım. Ama uyarı almak bize yakışmaz, bırakacağım, merak etme. Ama uyarıyla olmasın'' diye yanıtladı.
''250 YIL İKTİDAR OLMASI MÜMKÜN DEĞİL''
Muharrem İnce, 'Kurultay istiyorlarsa imza toplansınlar' söylemini eleştirerek, ''O zaman siz kendinize değil tüzüğe güveniyorsunuz demektir. Bence kendine güvenmek lazım. O kendine güvensizliğin işareti olur'' diye konuştu. İnce ''CHP içindeki tartışma AKP içindeki tartışmayı gölgelemesin'' yönündeki sözleri eleştirerek; ''Bu İktidar olamamanın sebebi işte bu. Bu kafa iktidar olamaz. Her seçimde yenmiş seni, böyle bir ortamda yenilgiyi tartışmak yerine 'AKP'nin içindeki tartışmayı gölgelersin' demek ayıp. Bu düşüncede olan birisinin 250 yıl iktidar olması mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI