CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 'bonzai' adlı sentetik uyuşturucu ile mücadele önlemlerin yetersizliğine dikkati çekti. Havutça, 'bonzai'nin Türk Ceza Kanunu'ndaki cezasının artırılması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.
CHP'li Havutça'nın sunduğu kanun teklifine göre, TCK'nın 188'inci maddesinin 4'üncü fıkrasına 'sentetik uyuşturucu ve sentetik uyarıcı'larda ekleniyor. Böylelikle bonzai gibi sentetik- kimyasallardan elde edilen 'yeni nesil uyuşturucu' ve uyarıcı maddeler eroin, kokain, morfin veya baz morfin kapsamına sokularak verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülüyor. TCK'da bir maddede değişiklik yapan kanun teklifinin madde gerekçesinde şöyle deniliyor:
"TCK'nın 188'ci maddesinin 4'üncü fıkrasına göre suçun maddi konusunun eroin, kokain, morfin veya baz morfin olması durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fıkraya 'sentetik uyuşturucu ve sentetik uyarıcı' ibaresi eklenerek, bu tür yeni nesil uyuşturucuların da cezalandırılması amaçlanmaktadır."
Kanun teklifinin gerekçesinde Havutça, ülkede özellikle çocuk ve gençlerin, Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu Ofisi tarafından dünyada en tehlikeli ve hızlı yayılan uyuşturucu olarak kabul edilen 'bonzai'nin tehdidi altında olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler raporuna göre son yıllarda ülkede uyuşturucu bağımlılığında sentetik psikoaktif maddeler konusunda çok ciddi artışlar olduğunu belirten Havutça, "Bonzai gibi kimyasal ve sentetik uyuşturucuların üretilmesi, satışı, ülke geneline yayılması çok kolay olmakta ve bu tehdit hızla gençleri pençesine almaktadır. Her ne kadar bu tehdidin önlenmesi sadece mevzuatta yapılacak değişikliklerle mümkün olmasa da uyuşturucu ile yapılacak mücadelede atılacak her adım, gençlerimizin uyuşturucudan korunmasını sağlayacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI