Fırat KESKİNKILIÇ ANKARA,() - CHP'li Akif Hamzaçebi, dört eski bakanla ilgili fezlekelerin savcılığa iade edilmesini eleştirerek, "Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı, Başbakan bir kirli ittifak yapmışlardır. İttifakın konusu bu soruşturmayı örtbas etmektir" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dört eski bakan hakkında TBMM'de kurulan soruşturma komisyonunun üyeleri de olan CHP İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Erdal Aksünger ile birlikte basın toplantısı düzenledi. TBMM'deki basın toplantısında Hamzaçebi, dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin dizi pusulası bulunmadığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmesinin yanlış olduğunu savunarak, Komisyon Başkanı'nın bu işlem ile yetkisini aştığını ileri sürdü. Hamzaçebi şunları söyledi;
"Meclis soruşturma komisyonu ve onun başkanı, söz konusu iddiaları soruşturmakla görevli olan bir birimdir. Cumhuriyet savcısının yetkilerini kullanacak olan bir komisyonun, dizi pusulası eksikliği gerekçesiyle söz konusu fezlekeleri Cumhuriyet savcısına iade etmesi mümkün değildir. Komisyon başkanının tek başına bir imza ile 'ben fezlekeleri iade ettim' deme yetkisi yoktur. Soruşturma Komisyonu Başkanı, bağımsız bir iradeye sahip değildir. Kendi iradesini hükümetin ve Başbakanın emrine vermiştir. İadenin gerekçesi de gerçeğe aykırı bir gerekçedir.
BAŞKANA DÜŞEN GÖREV, BU TOPLANTIYI YARIN GERÇEKLEŞTİRMEK
Fezlekelerin ekinde dizi pusulası olduğunu savunan Hamzaçebi,
"Komisyon Başkanı komisyonun yetkisini gasp etmiştir, görevini kötüye kullanmıştır. Bir meşruiyet tartışmasının içine kendisini sokmuştur. Bu gelişmeler üzerine komisyonun üyeleri Sayın Rıza Türmen ve Erdal Aksünger dün hem Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanına hem de TBMM Başkanı'na bir yazı yazarak bu fezlekelerin savcılığa iadesi konusundaki işlemin yanlış olduğunu ifade etmişler, fezlekelerin ve ekindeki bölgelerin kendilerine verilmesini talep etmişlerdir. Ayrıca yine dün, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanına, komisyonunun altı üyesi bir başvuru yapmıştır. CHP'li üyeler dışında MHP ve HDP üyeleri de bu başvuruyu imzalamışlar ve komisyon yarın için toplantıya çağrılmıştır. Şimdi Soruşturma Komisyonu Başkanı'na düşen görev, bu toplantıyı yarın gerçekleştirmek ve bu fezlekeleri neden iade ettiğinin gerekçelerini komisyona açıklamaktır. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü hangi adımı atarsa atsın, nereye giderse gitsin biz bu işi kovalayacağız. Bu fezlekeleri ve ekindeki belgeleri komisyon üyelerinden saklamaya, bu soruşturmanın üzerini örtmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Bunlar soruşturulacak. Sorumlular yargı önünde mutlaka hesap verecektir" diye konuştu.
EKSİKLİK MEVCUT İSE FEZLEKELERDE BUNU GİDERECEK KADAR ZAMAN MEVCUTTU
Komisyon üyesi Rıza Türmen de basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, "Fezlekelerde eğer bir eksiklik ya da kusur vardıysa bunun soruşturma komisyonu kurulması kararı alınmadan önce TBMM Başkanlığı'nca giderilmesi gerekirdi. Bu fezlekeler aylarca Meclis Başkanlığı'nda bekletilmiştir. Herhangi bir eksiklik mevcut ise fezlekelerde bunu giderecek kadar zaman mevcuttu. Fezlekeler iade edildiği için komisyon çalışamıyor. Dizi pusulasının bulunmaması iade için bir neden değildir. Fezlekelerin üzerinde zaten bu fihrist mevcut. Burada bir aldatmaca var. Fezlekeleri milletvekillerinden, komisyon üyelerinden saklama çabası var. Demek ki bu fezlekelerde yazanlar o kadar önemli şeyler ki iktidarı o kadar rahatsız eden şeyler ki ne pahasına olursa olsun, gerçek olmayan esaslara da dayanarak fezlekeler milletvekillerinden gizlenmek istenmektedir. Meclis'in iradesi sakatlanmıştır" ifadelerini kullandı.
KOMİSYON BAŞKANI KÖYLÜ AKLINCA BİR KURNAZLIK YAPIYOR
Komisyon Başkanı Köylü'yü eleşitren Hamzaçebi,
"Komisyon Başkanı Hakkı Köylü aklınca bir kurnazlık yapıyor. Soruşturma Komisyonu'nun 2 aylık bir görevi var. Bu sürenin belki bir ayını, bir buçuk ayını cumhuriyet savcılığından dizi pusulası istemekle, gelmesini beklemekle geçirecek. Sonra da 'komisyonun çalışması bitti' diyecektir. Bunu hiç kimse yutmayacaktır. Suç işliyor. Komisyon Başkanı o hukukçu kimliğini ayaklar altına almış suç işlemiştir. Bunu neyin karşılığında işlemiştir bunu ilerleyen zamanda göreceğiz. Meclis Başkanı böyle bir kirli ittifakın parçasıdır. Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı, Başbakan bir kirli ittifak yapmışlardır. İttifakın konusu bu soruşturmayı örtbas etmektir" diye konuştu.
Komisyonun bir diğer üyesi İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise, bakanlarla ilgili sürecin ve komisyon çalışmalarının Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle engellendiğini savundu.

FOTOĞRAFLI