CHP'li Akif Hamzaçebi, HSYK yasa tasarısının TBMM Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi. Hamzaçebi, "Amacımız, hükümet o yasal düzenleme girdikten sonra süratle atamalara girişecek. O atamalardan sonra yasanın iptal edilmesi halinde, atamaların iptali diye bir durum söz konusu değil" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısı düzenledi. Başbakan'ın 'sansür memurları' olduğunu savunan Hamzaçebi şöyle konuştu:
"Bu 2'nci Abdülhamit dönemindeki sansür uygulamalarına benziyor. Bizzat Başbakan'ın basın ve haberleşme özgürlüğü üzerinde büyük bir baskısı ve kontrolü var. Basın özgürlüğünün olmadığı bir Türkiye'de hükümet demokratikleşme paketi adı altında sürekli TBMM'ye yasa tasarıları, yasa teklifleri getiriyor. Bunların demokratikleşme ile hiçbir ilgisi yoktur. Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede bir hükümetin demokratikleşme paketi hazırlaması mümkün değildir. Bunların adı demokratikleşmedir, içinde demokratikleşme adına hiçbir şey yoktur."
"BU TEHDİTTİR"
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın yargıyı da kontrol etmeyi adeta 'başyargıç' unvanı alarak tüm yargıyı kontrol etmek istediğini söyledi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:
"Onun istediği kararları verecek bir yargı sistemi yaratmak istiyor. HSYK'nın Genel Kurulu'nun toplanamamış olması nedeniyle HSYK'yı tehdit ediyor. 'Eğer HSYK Genel kurulu toplanıp benim istediğim kararları almaz ise ben Parlamento'da ara verdiğim HSYK görüşmelerine devam ederim, onu yasalaştırırım' diyor. Bu tehdittir. Bu tehdide hiç kimse pabuç bırakmayacaktır. O bekleyen teklif anayasaya aykırıdır. Teklif TBMM'de kabul edilir edilmez, yayımını beklemeden, yokluğun tespiti, yürütmenin durdurulması ve iptali için CHP dava dilekçesine Anayasa Mahkemesi'ne götürüp teslim edecektir. Başbakan'a, hükümete, o yarım kalmış yasayı çıkarmalarını tavsiye etmiyorum."
CHP'li Akif Hamzeçebi, HSYK yasa tasarısının TBMM Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını beklemeden Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini ifade ederek ;"Amacımız, hükümet o yasal düzenleme girdikten sonra süratle atamalara girişecek. O atamalardan sonra yasanın iptal edilmesi halinde, atamaların iptali diye bir durum söz konusu değil. Elbette amacımız, hükümetin HSYK'da yapacağı tasarrufu engellemektir" diye konuştu.