CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, kamuoyunda Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve soruşturma usullerinde değişiklik de öngören kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu'nda cezaevi günlerini anlattı. Zamanın geri gelmediğini belirten Haberal, "Benim 4 yıl 4 ayımı kim geri getirecek" diye sordu.

Adalet Komisyonu’nda söz alan Haberal, Silivri’de yargılama değil, işkence yapıldığını belirterek, "Zindan, demir kapılar arkası işkence yeridir. Orada insanlar yaşayamaz" dedi. Hala kendi kendine suçunun ne olduğunu sorguladığını ifade eden Haberal şunları söyledi:

"Şu anda bile o demir kapılar arkasında bulunan insanların kaçında somut olguya dayalı kararlar verilmiştir. Ben orada söyledim. Birisi insan hayatı, diğeri de zamandır. Maalesef geçen zamanı geriye döndüremezsiniz. Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, kaçan fırsat ve zaman bir daha gelmez. 4 yıl 4 ay, kim getirecek benim zamanımı. 13 Nisan 2009’dana bu yana soruyorum. Suçum ne. Bana suçumu söyleyeceksiniz ki bende bütün insanlara bütün dünyaya, bana suçun ne diye soruyorlar. Ne zamana kadar ben CMK’nın 34’ncü maddesini kumlandım. Suçumu söyleyin dedim. Defalara gerekçesiz karar verdiler. Yapabileceğim bir şey varmı diye avukatlarıma sordum. Dediler var, CMK 34’ncü maddesi. Ben kullanıyorum dedim, ama yapma dediler. Ama yaparsan kararı bunlar verecekler seni çıkartmazlar. Ben yasal hakkımı kullanmak durumundayım. Kullandım Yargıtay 4’ncü Hukuk Dairesine müracaat ettim ve oradaki yargıçlara teşekkür ediyorum, onlarda kararını verdi ve kararı onayladı. Ben sadece hakkımı aradım."

Mehmet Haberal, kendisine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat etmesi konusunda yapılan baskılara da değinerek, "Benim tek cevabım oldu. ‘Ben ülkemi başka ülkeye kesinlikle şikayet etmem’. Bütün hukuk kapılarını çalacağım dedim. Ülkemde mutlaka hukuk olduğuna inandım ve hukukun olduğunu Yargıtay 4’ncü Hukuk Dairesi gösterdi. Ne dedi ‘Gerekçesisz karar yazmışsınız, siz yanlış yaptınız.’ Gerekçe yazın bende suçumu bileyim. Sonra ne oldu bu karardan sonra sizler burada birde üstelik benim ismime yasa çıkartınız. Ve dediniz ki savcılar ve hakimlere şahsi dava açılmaz devlete karşı açılır. Bende devletime dava açmam geri çekiyorum. Bende bunu yaptım. Hep şunu söyledim. Suç mu var, mutlaka ceza olmalı dedim. Benim hakkım neyse bunu aradım. Bugün sizlerle beraber buradayım. İnanın şimdi ben demir kapıların arkasındaki arkadaşlarımı düşünüyorum. Suçunu bulunuz cezasını veriniz.Bugünkü durumumuzu da aziz milletimizin takdirine sunuyorum" diye konuştu.

FK(SSA)